Een natuurlijke tuin heeft meer groen dan steen.
Een natuurlijke tuin heeft meer groen dan steen. Evelien Roos

‘Op een andere manier naar tuin kijken’

20 december 2021 om 07:01 Natuur en milieu

HEUVELRUG Steeds vaker kijken mensen kritisch naar hun tuin waar steen en meubilair meer ruimte krijgen dan planten en dieren. Maar als je een kleinere tuin hebt waar je graag in zit, eet, en speelt én waar soms ook de fietsen of de kliko’s een plekje moeten krijgen is het best een uitdaging daar ook nog een walhalla voor insecten, vogels en andere beestjes van te maken. Als tuinontwerper nodig ik mensen graag uit om op een andere manier te kijken. 

Oké, het pad naar de schuur moet er komen en misschien is het fijn om een terras te hebben waar je kunt eten met familie en eentje waar je kunt zonnen en misschien ook nog dat schaduwterras. Maar het is soms ook goed om keuzes te maken of te combineren. Stel jezelf eens de vraag, hoe vaak zal ik met acht mensen aan een grote tafel in de tuin eten? En staat dat in verhouding tot de 365 dagen waarop ik met plezier op een groene tuin uit wil kijken? Misschien is die grote tafel dan toch niet zo’n goed idee?

ANDERSOM DENKEN Durf andersom te denken: Ik wil een tuin waar ruimte is voor planten en dieren én waar ik graag zit om te kunnen genieten van al dat moois. Hoe kunnen we de ruimte handig verdelen over alle ‘gebruikers’? Bedenk als je door het raam naar buiten kijkt wat je graag het hele jaar zou willen zien. Je zult zien, door op deze manier naar je tuin te kijken heb je niet eerst de terrassen en de paden in je hoofd getekend, maar is het uitgangspunt datgene waar je tuin het verschil kan maken: de natuur. En misschien los je dat al makkelijk op door een paar tegels weg te halen. 

MEER GROEN DAN STEEN Een natuurlijke tuin heeft meer groen dan steen. Regenwater stroomt daardoor minder snel het riool in, maar wordt opgevangen in de grond, waardoor het riool niet overbelast raakt en je minder drinkwater hoeft te gebruiken om bij droogte te sproeien. Daarnaast heeft beplanting ook een verkoelend effect op hete dagen.  

Creëer een tuin waar dieren welkom zijn, kies bijenplanten of planten met besjes of zaden voor vogels. Struiken zorgen voor nestel- en schuilplekken voor vogels, dus misschien kun  je die oude schutting vervangen door een haag. Laat uitgebloeide planten staan in de winter, nuttige beestjes kunnen er in overwinteren.

En misschien heb je ruimte voor een kleine vijver of waterschaal. Deze wordt al gauw druk bezocht door dieren in je tuin.

Denk eens na over een boom, ook in een kleinere tuin is vaak ruimte voor een bescheiden boom. Deze zorgt voor verkoeling, op een hete dag is het een stuk lekkerder onder een boom dan onder een parasol. Een boom vergroot de seizoensbeleving en is gastheer voor diverse vogels en andere dieren, een genot om naar te kijken. Bomen vangen CO2 uit de lucht, wat goed is voor het klimaat, iedere boom telt.

ECOSYSTEEM En tot slot, tuinier gifvrij, de natuur kan zo zijn werk doen. Laat het blad en plantenresten liggen, het wordt vanzelf door wormen in voeding omgezet. Het vraagt een paar jaar geduld, maar als je het gif echt weg laat, dan ontstaat er vanzelf een gezond ecosysteem waar natuurlijke vijanden de bladluizen te lijf gaan. 

De werkgroep biodiversiteit van GoedVolk zet zich in voor groenere wijken, beter berm- en boombeheer en alles wat met biodiversiteit te maken heeft. Daarnaast willen we mensen inspireren om eens met andere ogen naar hun eigen tuin te kijken, want iedere tuin waar de natuur een grote rol speelt doet er toe! Interesse? Kijk eens op www.iedereenisgoedvolk.nl/biodiversiteit of stuur mij een e-mail via de website.

door Evelien Roos

advertentie
advertentie