Ãls kersverse kampioen mag Lukas een ereronde rijden met de Nederlandse vlag.
Ãls kersverse kampioen mag Lukas een ereronde rijden met de Nederlandse vlag. Ronald Stiefelhagen

‘Rookie’ uit Leersum is NXT kampioen!

3 december 2021 om 20:04 Sport Deel je nieuws

Leersum – Kartracer Lukas Stiefelhagen is zondag 28 november op spectaculaire wijze kampioen geworden in de Super Cadet klasse van het NXT GP Dutch Open toernooi. In een weekend met regenraces op Kartcircuit Pottendijk Emmen wist hij zijn voorspong in het klassement te behouden en de felbegeerde titel op te eisen.

Het was het zesde en laatste wedstrijdweekend op de kalender van dit prestigieuze open kampioenschap. De Super Cadet klasse is voor jonge coureurs tot en met 16 jaar. Hierin wordt gereden met karts met een Honda 9pk 4-takt motor. Er werden dit finaleweekend vier races gehouden. Twee races op de zaterdag, waarbij de lay-out linksom werd gereden. En twee races op de zondag rechtsom. Op beide dagen werd de startpositie van de eerste race bepaald in een kwalificatie.

Maar de trainingen, de kwalificatie, en zelfs de eerste race van de zaterdag, moest hij noodgedwongen missen. Dit omdat hij die ochtend de een-na-laatste wedstrijd van het NK Huurkarts moest rijden op Kartcentrum Lelystad. Want ook in dat toernooi kan Lukas misschien de titel binnenslepen. Dit betekende nul punten voor de niet gereden race 1 én achteraan starten bij race 2.

Lukas had een bliksemstart en in de eerste bocht van race 2 lag hij al op P4 (de vierde positie). Op P2 kwam hij uiteindelijk over de finish. Zo werd de zaterdag toch hoopvol afgesloten. Op de zondag kwalificeerde hij zich op P4. En beide races wist hij weer als tweede te finishen. In race 3 heeft Lukas zelfs het grootste deel op kop gelegen. Maar in de laatste twee bochten raakte hij na een felle strijd, waarin er sprake was van veel contact, zijn eerste positie alsnog kwijt.

Driemaal een P2 bleek echter net genoeg om de titel in de wacht te slepen! Met maar twee punten verschil kwam Lukas als sterkste uit de strijd tussen twee coureurs die het hele seizoen erg aan elkaar gewaagd waren. De ontlading was daarom ook groot. Dit is pas zijn tweede kartjaar en eerste wedstrijdjaar. Zonder enige ervaring met deze tak van de kartsport zijn Lukas en zijn vader Ronald aan dit avontuur begonnen. En nooit gedacht dat dit op deze manier afgesloten zou kunnen worden!

Lukas zijn kartambities worden mede mogelijk gemaakt door zijn sponsors P4N, Hoor en Zie, en Heuvelrug Keukens. Voor het seizoen 2022 hebben Expert Leersum en Deur Makelaars zich al gemeld. Maar hij is nog op zoek naar meer bedrijven die een samenwerking aan willen gaan! Lukas is op Instagram en Facebook te volgen onder het account @lsgofast.

Kort voor de laatste race worden nog wat zaken doorgenomen.
Het hele weekend werd in de regen gereden.