Afbeelding
Foto: Shutterstock

Waarom is een VCA-certificaat zo belangrijk?

3 december 2021 om 08:15 Partnercontent

Wanneer een opdrachtgever bouwwerkzaamheden uitbesteed, gaat hij er vanuit dat de aannemer en de uitvoerenden over de nodige informatie beschikken. Op het gebied van kennis, maar natuurlijk ook op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu. Om te garanderen dat werknemers over deze kennis beschikken, zijn er verschillende certificaten te behalen. Het zogenoemde VCA-certificaat. Maar wat is dit precies en waarom is dit zo belangrijk?

Wat is het VCA-certificaat?

VCA staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu checklist Aannemers en is in het leven geroepen om de veiligheid op werkplekken te vergroten. Het verhoogt het bewustzijn van de gevaren voor werknemers en werkgevers. Een certificaat verloopt na een aantal jaar, als deze is verlopen is het noodzaak de cursus opnieuw te volgen. Zo blijft iedereen up-to-date over de meeste actuele veiligheidsregelgeving. Een VCA-certificaat is vooral in de bouwsector erg van belang. Plan bij in1keerVCA een VCA cursus in om de veiligheid van jouw werknemers te garanderen.

Soorten certificaten

Er zijn verschillende soorten certificaten om te halen. Welk certificaat jouw werknemers nodig zullen hebben hangt af van de werkzaamheden die ze uitvoeren. Er wordt onderscheid gemaakt tussen 3 soorten certificaten.

VCA Basisveiligheid

Het VCA-certificaat is gefocust op werknemers op de werkvloer. Dit zijn uitvoerende werknemers zoals onderhoudsmedewerkers en technici. Een medewerker met VCA basisveiligheid heeft een cursus doorlopen en heeft, zoals de naam al zegt, de nodige basiskennis over veiligheid, gezondheid en milieu.

VCA VOL

VCA VOL gaat een stapje verder dan de basisveiligheid. De basiskennis komt vanzelfsprekend ook aan bod, maar er wordt dieper op ingegaan. Zo worden verschillende procedures, maatregelen en het werken met asbest hierin behandeld. De cursus is intensiever en maakt hem daarom geschikt voor leidinggevenden of zzp’ers met verantwoordelijkheid.

VCU- VIL

Bij dit certificaat wordt er nog dieper op de stof ingegaan. Dit certificaat is geschikt voor intercedenten en leidinggevenden VCU (veiligheid en gezondheid checklist uitzendkrachten).

VCA voor bedrijven

Ook bedrijven kunnen een VCA certificaat krijgen. Ze moeten hiervoor voldoen aan de richtlijnen zoals die worden voorgeschreven in de voorschriften. Steeds meer opdrachtgevers vragen naar dit certificaat, het is dus een goede investering. Is jouw bedrijf nog niet op de hoogte van de meest actuele veiligheidsregelgeving? Plan dan nu een VCA-cursus bij In1keerVCA.

advertentie
advertentie