Afbeelding
Foto: Unsplash

Wat is een afkortzaag en waar gebruik je deze voor?

29 november 2021 om 15:40 Partnercontent

Wanneer je op regelmatige basis balken, buizen, staven, kokers, latten en dergelijke moet afzagen heb je een zogenaamde afkortzaag nodig. Het is een apparaat met een roterend cirkelvormig zaagblad. Het zagen van kunststoffen, metalen en houtsoorten maakt niets uit. In feite kan je de afkortzaag vergelijken met een cirkelzaag. 

Afkortzaag versus cirkelzaag

Een afkortzaag wordt vooral gebruikt bij precisieklussen. Zoals de naam van de zaag al doet vermoeden functioneert deze zaag uitstekend voor het zagen van hoeken en het afkorten van werkstukken. Het zaagblad - cirkelvormig en roterend -, is om die reden ook niet uiterst geschikt om hele platen doormidden te zagen. Door de zaagbladvorm kan deze machine de vergelijking met een cirkelzaag doorstaan. Nochtans zijn er wel heel duidelijke verschilpunten tussen een cirkelzaag en een afkortzaag. Een cirkelzaag wordt gebruikt voor brede platen, planken of voor lange en rechte stukken af te zagen. Een afkortzaag daarentegen wordt het meest ingezet wanneer je smallere balken of planken moet afzagen.

Waarvoor wordt een afkortzaag nu gebruikt?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen. Voor (metalen) platen te zagen is de afkortzaag helemaal ongeschikt. Een afkortzaag is daarentegen wel ideaal voor andere diverse materialen te zagen. Denk maar aan kunststoffen materiaal, hout en metaal. Bij harde materialen zal je er zorg voor moeten dragen dat je het zaagblad extra koelt. Hierdoor vermijd je dat het zaagblad vlug aan slijtage toe is of dat het zaagblad vastloopt. Afkortzagen - in een geavanceerde uitvoering - zijn vaak uitgerust met een waterkoeling. Een koelvloeistof stroomt dan langs het zaagblad en het werkstuk dat moet worden gezaagd.

Hoe wordt een afkortzaag ook genoemd

Een afkortzaag wordt in het vakjargon ook wel eens een verstekzaag of radiaalzaag genaamd. De radiaalzaag kan zowel verticaal als horizontaal draaien onder een hoek van 45 graden. Afkortzagen bevatten allemaal een laser. De laserstraat geeft aan waar de zaagsnede wordt gemaakt.

Hoe kies je de juiste afkortzaag

Er zijn verschillende afkortzagen op de markt. Belangrijk is dat je op voorhand weet welke type zaag bij je persoonlijke situatie past. Welk type zaagblad geniet je voorkeur en welk vermogen heb je voor ogen? Met het juist gekozen blad zaag je heel eenvoudig door metalen die geen ijzer bevatten. Maar zoals eerder al uitgeklaard, is de radiaalzaag ook toepasbaar voor plinten, latten en balken. Vrijwel alle verstekzagen hebben tegenwoordig een ingebouwde en geïntegreerde laser met een XPS principe. Concreet betekent dit dat je heel nauwkeurig kunt zien waar de zaag zal neervallen. Ben je benieuwd naar welke afkortzaag het beste bij jou past? Bekijk dan de top 6 afkortzagen op Tresna.nl.  

advertentie
advertentie