FGH-voorzitter Loek Bosman (r) reikt samen met bestuurslid Berend Musegaas de bomeninventarisatie uit aan wethouder Chantal Broekhuis.
FGH-voorzitter Loek Bosman (r) reikt samen met bestuurslid Berend Musegaas de bomeninventarisatie uit aan wethouder Chantal Broekhuis. FGH

Federatie Groene Heuvelrug inventariseert plekken voor bomen

15 november 2021 om 14:30 Natuur en milieu

HEUVELRUG Federatie Groene Heuvelrug (FGH), een samenwerkingsverband van diverse groenorganisaties binnen de gemeente Utrechtse Heuvelrug, heeft een start gemaakt met een inventarisatie van (extra) plekken voor bomen in de openbare ruimte van de verschillende dorpen. Een eerste uitkomst daarvan is door een bestuursdelegatie van FGH uitgereikt aan wethouder Chantal Broekhuis.

Aanleiding voor de inventarisatie door FGH was tweeledig: de algeheel waargenomen en betreurde achteruitgang van het bomenbestand binnen de bebouwde kommen en het buitengebied, en de door de lokale politiek unaniem aangenomen motie om in de gemeente de komende jaren 50.000 extra bomen aan te planten.

GESPREK OPENEN ,,Deze inventarisatie is te beschouwen als een groslijst, met als doel het gesprek te openen met de gemeente over het herstellen van het groene karakter van onze dorpen en omgeving”, zegt FGH-voorzitter Loek Bosman. ,,Het is een lijst met locaties waar mogelijk een boom kan worden geplant. De lijst is samengesteld door vrijwilligers van onze verenigingen. Daarbij is primair gekeken of er voldoende ruimte is voor een boom en of deze past in de omgeving en bij de verkeerssituatie.” 

,,In een aantal gevallen gaat het om locaties waar nog recent een boom heeft gestaan, bij andere locaties is dit al langer geleden of is niet bekend of er een boom heeft gestaan. Er is geen rekening gehouden met leidingen in de grond en grondkwaliteit. Het is de bedoeling dat de gemeente met de informatie die zij tot haar beschikking heeft de locaties verder zal kwalificeren, zodat deze groslijst kan worden omgevormd tot een werklijst van waaruit de komende tijd dan een flink aantal bomen geplant zullen worden”, aldus Bosman.

PLEKKEN Voor Driebergen-Rijsenburg noteerde de vereniging Tussen Heuvelrug & Wetering (THW) een aantal van 1707 plekken waarvan zij denkt dat daar (extra) bomen geplant kunnen worden. Voor Maarn en Maarsbergen identificeerde de vereniging Maarn Maarsbergen Natuurlijk (MMN) een aantal van 1164 exemplaren. Het is de verwachting dat de groenorganisaties in de andere dorpen van de gemeente Utrechtse Heuvelrug hun bomeninventarisatie ook binnenkort zullen indienen.

,,Veel dank voor dit FGH-initiatief”, zegt wethouder Chantal Broekhuis. ,,Deze omvangrijke opsomming helpt ons enorm om de mogelijkheden en wensen voor uitbreiding van het aantal bomen nog beter in kaart te brengen en de groenstructuur in onze dorpen verder te versterken.”       

 

Voor Driebergen-Rijsenburg, Maarn en Maarsbergen is de inventarisatie inmiddels afgerond.
advertentie
advertentie