Afbeelding
Gemeente Utrechtse Heuvelrug

Utrechtse Heuvelrug wil ruimte maken voor twee zonnevelden

11 november 2021 om 15:25 Natuur en milieu

HEUVELRUG Het college van de gemeente Utrechtse Heuvelrug wil twee zonnevelden binnen de gemeentegrenzen. Een plan daarvoor is dinsdag naar de gemeenteraad gestuurd.

Het gaat om een zonneveld van elf hectare, verdeeld over twee locaties aan de Eindseweg in Overberg en een zonneveld van 12,5 hectare aan de Amerongerwetering in Amerongen. De twee plannen zijn het resultaat van een onderzoek van de gemeente naar het realiseren van maximaal 25 hectare aan zonnevelden. De gemeenteraad besluit in december of de plannen verder ontwikkeld mogen worden.

Samen wekken deze plannen potentieel de helft van het huidige elektriciteitsverbruik van huishoudens op. Dat is ruim twee procent van het totale huidige jaarlijkse energieverbruik van de gemeente Utrechtse Heuvelrug

VIJF PLANNEN Deze zomer bood de gemeente initiatiefnemers de mogelijkheid een plan in te dienen voor het realiseren van een zonneveld. De gemeente ontving vijf plannen, goed voor in totaal meer dan vijftig hectare. Er is een selectie gemaakt op basis van de kwaliteit van de plannen, waarbij ook is gekeken naar de gevolgen voor biodiversiteit, natuur, het landschap en er is gezocht naar vernieuwende oplossingen. Ook heeft de Natuur en Milieufederatie Utrecht een second-opinion gegeven op het gebied van participatie, locatiekeuze en inpassing.

POTENTIE De plannen voor zonnevelden van BHM Solar/Heuvelrug Energie in Overberg en LC Energy in Amerongen scoorden het hoogst in de beoordeling. Het plan dat Heuvelrug Energie/Pure Energie samen met inwoners bewoners van Overberg maakte, staat op de reservelijst. ,,Dit plan heeft veel potentie, maar een exacte locatie ontbreekt nog. De beoordeling viel daarom lager uit. Op het moment dat een van de twee geselecteerde initiatieven niet binnen een jaar een omgevingsvergunning kan aanvragen, schuift het plan van Heuvelrug Energie/Pure Energie door in de procedure’’, aldus de gemeente.

Twee van de vijf plannen passen in de huidige vorm niet binnen landschappelijk beeld dat de gemeente voor ogen heeft. Het gaat om plannen van BHM Solar in Leersum en Sunvest/Heuvelrug Energie in Doorn. Met aanpassingen kunnen beide plannen in de toekomst wellicht wel een positieve beoordeling krijgen.

ZORGVULDIG De Utrechtse Heuvelrug bevat waardevolle en unieke landschappen. Het is bij het inpassen van duurzame energieopwekking in het landschap erg belangrijk dat dit zorgvuldig gebeurt met oog voor inwoners en natuur. Daarom maakte de gemeente eerder het afwegingskader ‘Energie in landschap’. Hierin staat onder welke voorwaarden zonnevelden in de gemeente inpasbaar zijn. De ingediende plannen zijn beoordeeld op onder andere landschappelijke inpassing, effect op de natuurwaarden en technische kwaliteit. Maar ook hoe inwoners betrokken worden bij de plannen en de kansen voor lokaal eigendom wogen mee in de beoordeling. 

GEMEENTERAAD Het woord is nu eerst aan de gemeenteraad. Als de raad groen licht geeft, mogen de twee plannen verder in de procedure. Volgende stap is dat de twee initiatiefnemers samen met omwonenden de plannen definitief maken. Voor deze definitieve plannen moet dan voor het einde van 2022 een omgevingsvergunning worden aangevraagd. De verwachting is dat de zonnevelden in 2024/2025 worden gerealiseerd. De zonnevelden leveren ongeveer de helft van het huidige elektriciteitsgebruik van alle huishoudens. Daarnaast is er nog duurzame energie nodig voor onder andere duurzame mobiliteit, het verwarmen en verlichten van bedrijven en het verwarmen van huizen.

advertentie
advertentie