Jajette Mom in haar moestuin op Landgoed De Horst.
Jajette Mom in haar moestuin op Landgoed De Horst. Danny van der Linden

Met elkaar werken in een moestuin

4 juni 2018 om 10:32 lokaal

DRIEBERGEN Elke maandagmiddag, dinsdag en vrijdag komen natuurliefhebbers op diverse plekken in de gemeente Utrechtse Heuvelrug samen om met elkaar te tuinieren. Vaak doen de deelnemers dit met een reden en onder begeleiding van een ervaren tuincoach.

Danny van der Linden

Jajette Mom is een van de tuincoaches. Twee keer per week is zij te vinden op landgoed De Horst. De inwoonster van Zeist heeft een achtergrond in de zorg, maar koos een aantal jaren geleden voor een loopbaan als tuincoach. ,,Als kind was ik al enorm geïnteresseerd in de natuur. Na een periode waarin ik flinke tegenslagen kende, besefte ik dat de natuur mij weer kracht gaf om door te gaan. Ik bloeide echt weer op", zegt ze.

Mom besluit de opleiding tot tuincoach te gaan volgen. Sinds enkele maanden is ze aan de slag op Landgoed De Horst in Driebergen. ,,Dit project is in samenwerking met de gemeente tot stand gekomen", vertelt ze over haar werkzaamheden. ,,Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt kunnen eenzaam worden of een ritme missen in hun leven. Door samen iets te doen, proberen we dit te verbeteren."

LANDGOED DE HORST Het werkgebied is een moestuin, kleine druivengaard en enkele fruitbomen. Niet alleen het tuinieren is een belangrijk aspect van het project dat de naam Aanstekelijk Tuinieren draagt. Mom:,,Ik ga ook in gesprek met mensen die daar behoefte aan hebben. Dat kan over allerlei onderwerpen gaan. Overigens kijken wij niet naar hoeveel de mensen doen als ze hier komen. Als iemand eerder wil stoppen is dat prima en is diegene de volgende keer weer van harte welkom." De laagdrempelige aanpak blijkt voor veel deelnemers een voordeel.

Het deelproject wordt uitgevoerd op drie locaties. Landgoed De Horst, Landgoed Zuylestein, en Dorpsakker de Parel. Collega Karin Bolderman werkt vooral op dorpsakker De Parel. Jajette Mom is vooral te vinden op Landgoed De Horst in Driebergen. Daar zijn ook de medewerkers van de keuken van De Baak blij met het project. De koks komen regelmatig verse ingrediënten plukken om in smakelijke gerechten te verwerken. ,,En als we gaan oogsten mogen deelnemers ook groenten mee naar huis nemen", zegt Mom. ,,Dan maak je een lekkere maaltijd van hetgeen je net geoogst hebt."

WEEKRITME Om deel te nemen is speciale tuinkennis niet noodzakelijk. Het plezier van buiten samenwerken staat centraal. Het doel is weer participeren in de samenleving. ,,Dit kun je bereiken door te werken aan verschillende vaardigheden met de tuincoach. Het resultaat is dat men weer naar buiten gaat, contacten opbouwt, meer energie krijgt, een weekritme opbouwt. ,,Dit heeft al geleid tot gewenst vrijwilligers of betaald werk", vertelt Jajette Mom. ,,Het is goed om samen buiten gezellig bezig te zijn. Je krijgt waardering voor wat je doet en je voelt je daarna lekker gezond, blijer en voldaan."

Ook in de winter is er genoeg te doen. ,,Dan zorg je dat je grond vruchtbaar blijft of maak je je gereedschap in orde, is er een cursus biologisch moes tuinieren en maken we samen wandelingen op de Utrechtse Heuvelrug", aldus Mom.

Deelnemers die andere redenen hebben om mee te doen mogen zich ook melden. ,,Er zijn bijvoorbeeld mensen die het leuk vinden om landgoed De Horst te verzorgen. Zij zouden vrijwilligerswerk kunnen doen", legt Mom uit. Mensen die interesse hebben om deel te nemen aan het project kunnen zich aanmelden. Dit kan telefonisch via Jajette Mom: 0634089741 of Karin Bolderman: 0634089742. Mailen kan ook: tuincoachjajette@gmail.com en tuincoachkarin@gmail.com

advertentie
advertentie