Amerongen ligt er vanaf de Lekdijk gezien altijd prachtig bij.
Amerongen ligt er vanaf de Lekdijk gezien altijd prachtig bij. Wilco Willemse

Meepraten over versterken van de Lekdijk

3 juni 2018 om 06:45 lokaal

AMERONGEN De Lekdijk die fraai van Amerongen richting Wijk bij Duurstede meandert, is een dijk door een prachtig landschap. Aan beide kanten van de dijk liggen mooie stukken natuur, waarvan Kolland en Overlangbroek zelfs Natura 2000-gebieden zijn. Die gebieden kenmerken zich door grote biodiversiteit, in dit geval vooral essenhakhoutbosjes en bijbehorende paddestoelen en mossen. Ook het stuwencomplex en de Gravenbol zijn beslist een bezoekje waard.

Wilco Willemse

De nieuwe Waterwet schrijft voor dat vóór 2050 de dijk versterkt moet worden. Dit om het grote gebied dat achter de dijk ligt te beschermen. Dat zijn niet alleen de dorpen als Amerongen en Leersum, maar beslaat een gebied tot aan Amsterdam. Het eerste gedeelte Lekdijk dat aangepakt gaat worden, is het traject van 11 kilometer tussen Amerongen en Wijk bij Duurstede. Hoogheemraadschap Stichtse Rijnlanden is verantwoordelijk voor de dijk en de bescherming van het gebied er achter. Het Hoogheemraadschap nodigt nu belangstellenden uit om mee te denken over het ontwerp.

AMBASSADEUR Namens Stichtse Rijnlanden is Jannes van Hove de omgevingsmanager van het gebied tussen Amerongen en Wijk bij Duurstede: ,,Liever noem ik mezelf ambassadeur, dat klinkt vriendelijker. Het gebied wat ik in m'n portefeuille heb is werkelijk fantastisch. Prachtige natuurgebieden met als hoofdader een zeer belangrijk wapen tegen water, de Lekdijk. Dit gedeelte is ook historisch gezien van groot belang. Toen in 1122 de Kromme Rijn werd afgedamd door de bisschop, werd de Lek de hoofdstroom van de Nederrijn. Daarmee kon het natte gebied achter de dijk ontgonnen worden en zo kon Nederland vormgegeven worden."

BELANGEN Van Hove is enthousiast, maar erkent ook de verschillende belangen van gebruikers: ,,In het weekend en bij mooi weer nemen fietsers, motorrijders en zelfs wandelaars massaal de prachtige route over de dijk. Je kijkt je ogen uit, zo mooi is het er. Maar er is ook doorgaand verkeer tussen Amerongen naar Wijk bij Duurstede en bestemmingsverkeer voor bewoners aan de dijk. En natuurlijk zijn er de boerenbedrijven met bijbehorend vracht- en landbouwverkeer. Dat al die verschillende belanghebbenden weleens botsen, soms letterlijk, is een logisch gevolg. Met de noodzakelijke versterking van de Lekdijk kunnen we kijken hoe we zo veel mogelijk wensen kunnen combineren. Eerder deden we al een onderzoek onder gebruikers en daaruit kwam vooral naar voren dat een fietspad langs de dijk gewenst is."

ONTWERPTEAM De komende twee jaar wil het Hoogheemraadschap de tijd nemen om een weldoordacht plan te maken. Er wordt begonnen met het verkennen van wenselijke oplossingen. Daar wordt een ontwerpteam voor gezocht. Van Hove: ,,Denk dan aan belanghebbenden als agrariërs, wegbeheerders, recreanten, natuurliefhebbers en bewoners van het gebied. We zoeken in totaal 25 mensen die met ons de komende twee jaar ongeveer tien bijeenkomsten hebben, behoorlijk intensief dus. Samen kijken we naar mogelijkheden, maar ook onmogelijkheden. Ook wie niet per se zo vaak mee wil denken zijn er informatiebijeenkomsten. Elk half jaar houden we zo iedereen op de hoogte. De eerste zal zijn net na de zomervakantie."

Op 16 juni is de eerste bijeenkomst van het ontwerpteam in de Napoleonschuur in Amerongen. Aanmelden kan tot 4 juni via sterkelekdijk@hdsr.nl of bel met Jannes van Hove: 06-27090415.

advertentie
advertentie