Afbeelding
Maurizio Gambarini

Aldi dreigt met rechtszaak rondom verhuizing

28 mei 2018 om 11:35 lokaal

DRIEBERGEN Supermarktketen Aldi dreigt met een rechtszaak én een forse schadeclaim als de Heuvelrugpolitiek volgende week niet akkoord gaat met de verhuizing van de Traaij naar de Appelgaard. In een brief sommeert het Amsterdamse advocatenkantoor AKD de gemeenteraad om alsnog met de verplaatsing van het Aldi-filiaal in te stemmen. Met een weigering komt de raad niet weg, voorspelt de advocaat.

Michiel Schaaij

Tot dusver voelen alleen BVH en SGP iets voor de vestiging van Aldi op het terrein van autohandelaar John Johannes. De andere partijen willen eerst een visie op het hele dorpscentrum of sluiten de komst van een supermarkt aan de Appelgaard helemaal uit. Maar advocaat Hugo Doornhof denkt dat zijn cliënt juridisch sterk in de schoenen staat. Hij wijst daarbij op jurisprudentie van de Raad van State.

INGESTEMD Volgens de Aldi-advocaat heeft de Duitse discountketen jarenlang met de gemeente overlegd en heeft het college al in 2012 met het plan ingestemd. Twee jaar later vroeg een raadscommissie om aanpassingen van het bouwplan en die zijn volgens Doornhof allemaal doorgevoerd. Zo zal het laden en lossen binnen plaatsvinden, worden er buiten geen installaties aangebracht, komen er geluidsarme winkelwagens en wordt aan groene wensen van omwonenden tegemoet gekomen.

ONRECHTMATIG Mocht de gemeenteraad op 7 juni toch voet bij stuk houden en het verhuisvoorstel van tafel vegen, dan is dat volgens Aldi onrechtmatig. Advocaat Doornhof wijst erop dat de aanpassingen die op verzoek van de raadscommissie zijn aangebracht, veel geld en energie hebben gekost. Volgens Doornhof mag de gemeenteraad niet meer terugkomen op eerder gewekte verwachtingen.  

SCHADE Als Aldi niet ,,binnen zeer afzienbare termijn" naar de Appelgaard kan verhuizen, sleept het bedrijf de gemeente voor de rechter, aldus de brief van het advocatenkantoor. Bovendien zal de supermarkt dan een juridische procedure starten om de schade op Utrechtse Heuvelrug te verhalen. De politiek heeft nog niet op de brief gereageerd.

advertentie
advertentie