Eric Mirer en Suzanne Peek organiseren een wijnproeverij op 26 mei
Eric Mirer en Suzanne Peek organiseren een wijnproeverij op 26 mei Monique José Timmermans

Wijnproeverij in Maarns atelier

25 mei 2018 om 12:37 lokaal

MAARN ,,Wijn is een beleving", aldus Suzanne Peek en Eric Mirer ,,En dat laten we mensen graag ervaren tijdens een wijnproeverij op 26 mei in het atelier op De Plattenberg." Tussen 13.00 en 17.00 uur zijn belangstellenden welkom in het atelier dat is gelegen achter het koetshuis aan de Amersfoortseweg 38 in Maarn.

Monique José Timmermans

VINOLOGEN Beide wijnliefhebbers kennen elkaar van de vinologenopleiding bij de wijnacademie, die elke maandag in Maarn vele cursisten uit het vak trekt. ,,Maar dat is niet het enige. Als klein meisje stond ik al met peutervoetjes in de druiven te trappen. Mijn vader maakte zelf op kleine schaal wijn. Pas na mijn dertigste kroop bij mij het bloed waar het niet gaan kon en ben ik serieus gaan proeven en studeren", vertelt Suzanne.

FASCINEREND Ook Eric is al lang gegrepen door het product. Hij interesseert zich vooral in de combinaties van wijn en spijs. ,,Het is zo'n fascinerend product, er is ook na alle jaren dat ik me er intensief mee bezig houdt, nog steeds meer te ontdekken. Dat gaat nooit vervelen."

SMAAK Tijdens de inloop workshop zijn er 25 verschillende flessen ontkurkt, geënt op het voorjaar en de zomer. ,,We gaan mensen helpen om hun smaakvoorkeur te benoemen. Bij een witte wijn wordt vaak de keuze tussen een Chardonnay en een Sauvignon gemaakt. Meer een gewoonte, niet echt bewust op basis smaak. Graag halen we mensen uit hun routine om zo te kiezen. Je beter bewust zijn van je smaak is leuk en daarbij kunnen wij helpen te ontdekken wat verder bij dat smaakpatroon past.

DIVERSITEIT ,,Behalve de wat meer gebruikelijke druiven, kijken wij ook graag naar onbekendere rassen. Of naar traditionele druivensoorten die anders smaken doordat ze geoogst zijn in een ander deel van de wereld. Het levert al met al een verrassend beeld op. Zoals gezegd: wijn is een beleving en dat zal deze middag ook zijn voor de geïnteresseerde liefhebber."

AMBACHT Het loont volgens de kenners echt om een euro per fles meer uit te geven. ,,De ervaring is dat ook een leek dat verschil proeft." Zelf maken Eric en Suzanne hun keuze op beurzen – bijvoorbeeld in Düsseldorf – of tijdens proeverijen die door Kamer van Koophandel of ambassades worden georganiseerd.

,,Je leert er importeurs kennen die weer wijnboeren uitnodigen en daartussen zoeken wij voor onszelf naar de kleine ambachtelijke wijnboeren die vaak verenigd zijn in een corporatie. Ze werken duurzaam, gaan goed met hun planten en druiven om en plukken handmatig.

KWALITEIT Deze boeren zijn zich – ondanks hun beperkte schaalgrootte – bewust van het belang van het leveren van kwaliteit en zorg voor de natuur. Voor natuurlijk evenwicht hebben ze bijvoorbeeld ook kruiden en grassen in de wijngaard die insecten trekken als natuurlijke vijand. Het gebruik van pesticiden wordt zo beperkt."

INFORMATIE De zomerwijnproeverij is vrij toegankelijk en zonder verplichting. Bezoekers kunnen tussen 13.00 en 17.00 uur inlopen. ,,We willen het niet commercieel maken, maar er is uiteraard wel de mogelijkheid om wijn te kopen. Onze wijnen zijn te koop vanaf een prijsniveau dat net hoger ligt dan in de supermarkt. Verder moet het vooral een heel gezellige middag worden rondom wijn proeven", besluit Mirer.

advertentie
advertentie