Afbeelding
Corina Blommendaal

'Verbindende communicatie bevordert vrede'

27 mei 2018 om 07:19 lokaal

DOORN De Doornse Jan van Koert is degene die Verbindende Communicatie, gebaseerd op het gedachtegoed Geweldloze Communicatie van de Amerikaanse psycholoog Marshall Rosenberg, groot heeft gemaakt binnen Nederland. In 1998 richtte hij een instituut op met de naam VINE Training en Coaching. Onlangs is de organisatie hiervan overgenomen door coach en trainer Anja Nekeman en Charlotte Bogtstra en is het gevestigd in het Tennis- en Businesscenter Heuvelrug.

Corina Blommendaal

Hij werkte dertig jaar lang als techneut, manager én ondernemer in elektronicabedrijven, toen hij totaal uitgekeken raakte en iets nieuws wilde gaan doen. ,,Ik was toen vijftig jaar oud en maakte een intensieve transitieperiode door van vijf jaar, waarin ik mezelf omschoolde. Vanaf 1 januari 1998 begon ik me, met één klant per week, met mensen te bemoeien", vertelt hij glimlachend. ,,Het was zo'n enorm verschil, mijn nieuwe leven en mijn oude leven. Ik heb toen ervaren dat ik voor het eerst ging werken vanuit mijn hart. En al die jaren daarvoor had ik alleen vanuit mijn hoofd gewerkt. Nu probeer ik alle mensen die ik begeleid te leren, dat ze bij alles wat ze doen het plezier kunnen voelen van een klein kindje dat eendjes voert."

INTERNATIONAAL Tijdens een congres in Ierland kwam het concept Nonviolent Communication op zijn pad. Tijdens dit congres en een rollenspel dat hij daar speelde, wist hij dat hij hier alles over wilde weten én het wilde verspreiden binnen Nederland. ,,Samen met een collega heb ik heel veel mensen opgeleid. Inmiddels zijn er ruim dertig gecertificeerde trainers. In 2016 heb ik aan tafel gezeten met de Syrische oppositiepartij in Turkije, om ze handvatten te geven voor het gesprek in Genève. En zo zijn er meer trainers die zich op dit niveau inzetten. Dat is enorm verrijkend."

TAKEN VERDELEN Jan van Koert is pas 75 jaar geworden maar peinst er niet over om te stoppen. Wel wil hij graag alleen nog de dingen doen die hij het allerleukst vindt, zoals trainingen geven en individuele coaching. ,,Daarom ben ik ontzettend dankbaar dat ik deze twee dames bereid heb gevonden het management van mij over te nemen." Anja Nekeman is al een aantal jaren een collega trainer van Van Koert. ,,Ik denk dat het fijn is dat er nu ruimte ontstaat dat hij de dingen kan doen waar hij al heel lang geen tijd meer voor had", zegt ze.

Charlotte Bogtstra exploiteert het pand. ,,Ik wilde altijd graag iets zetten op het gebied van trainingen en toen Jan hier trainingen kwam geven vond ik dat fantastisch. Zo ben ik na een aantal goede gesprekken samen met Anja hierin gestapt."

GOED LUISTEREN Een prachtige samenwerking is een feit, met veel trainingen en coaching. ,,We helpen mensen om te leren luisteren naar de woorden achter de woorden", vertelt Nekeman. ,,Contact maken met de behoefte onder datgene wat mensen zeggen, geeft een hele andere verbinding dan alleen te luisteren naar wat iemand vindt. Als het ergens fout gaat, is vaak sprake van een onvervulde behoefte. Wanneer je daarmee aan de slag gaat, kan je veel resultaten bereiken."

In de kern gaat het allemaal om de verbinding maken met wat iemand nodig heeft. ,,Je zou de toegevoegde waarde van Verbindende Communicatie samen kunnen vatten als bijdragen aan een wereld waarin ieder zijn behoefte er toe doet", sluit Van Koert af.

advertentie
advertentie