Afbeelding
Foto: Shutterstock

Spaargeld vaker gebruikt voor beleggingen

20 augustus 2021 om 14:13 Partnercontent

Kort voor de zomerperiode verschenen diverse berichten in het nieuws, waaruit bleek dat Nederlandse huishoudens veel meer spaargeld op hun rekening hebben staan dan enkele jaren terug. Het hangt samen met het feit, dat vakanties geannuleerd of überhaupt niet gepland werden vorige zomer. Ook in de afgelopen zomermaanden zijn veel gezinnen dichtbij hun woning gebleven. Iets wat in een verdere groei van het totaal aan spaargeld leidt. De lage rente die banken bieden maakt dat veel huishoudens zoeken naar mogelijkheden om meer rendement over hun spaargeld te behalen. Beleggingen zijn een populaire optie. Denk aan goud kopen, een belegging in aandelen, crowdfunding, digitale valuta, enzovoorts.

Edelmetalen gezien als veilige belegging

Niet alleen goud kopen is populair. Ook zilver kopen wordt door steeds meer huishoudens overwogen. Edelmetalen worden door ervaren beleggers al decennialang als een betrouwbare belegging gezien, daar deze grondstoffen veel minder volatiel zijn dan bijvoorbeeld aandelen. Toch is het ook bij edelmetalen mogelijk om geld te verliezen. Iets waar niet alle beginnende beleggers rekening mee houden. Onder meer de AFM waarschuwt met name jongere beleggers dat een investering in aandelen, obligaties of vergelijkbare beleggingsproducten niet altijd per definitie leidt tot een groei van het vermogen. De hoge beurskoersen maakt het aannemelijk dat er op termijn een correctie volgt. Edelmetalen kunnen op dat moment een goed alternatief vormen.

Beleggen is steeds makkelijker geworden

De tijd dat beleggingsopdrachten per post aan de bank werden gegeven is voorbij. In de afgelopen jaren is het steeds makkelijker geworden om te starten met beleggen. Diverse platforms beschikken over een app, waarmee binnen een paar seconden een nieuwe opdracht kan worden ingevoerd. Zo kan razendsnel geanticipeerd worden op bewegingen van de koersen. Tegelijkertijd laat de eenvoud van deze apps het beleggen als geheel er relatief makkelijk uitzien voor beginnende beleggers. Daar waar het beleggen veel tijd kost. Denk aan het analyseren van aandelen, het uitwerken van een beleggingsplan, enzovoorts. Iets wat risico’s met zich meebrengt.

Digitale valuta nog altijd in trek

Die risico’s zijn er nog meer, wanneer men kiest voor een belegging in digitale valuta. Munten als Bitcoin, Ethereum en Ripple zijn het afgelopen jaar sterk in populariteit gestegen na de forse dip van enkele jaren geleden. Begin dit jaar werd een nieuwe piek bereikt, gevolgd door een daling. De sterke volatiliteit van deze digitale munten en de invloed die bekende personen hebben op de koers van verschillende munten maakt dat professionals een investering in deze digitale munten geen belegging durven te noemen. Zij zien het meer als speculeren, of zelfs als gokken. Jongeren zien vooral kansen om in een korte tijd rijk te worden. Net als het beleggen in aandelen, is ook het beleggen in deze digitale munten steeds makkelijker worden. Met iDeal koopt een consument binnen een paar seconden een stukje Bitcoin.

advertentie
advertentie