Alida en Nicander zijn trots op hun tuindorphuis. Bij het raam is goed te zien hoe dik de muren zijn geworden.
Alida en Nicander zijn trots op hun tuindorphuis. Bij het raam is goed te zien hoe dik de muren zijn geworden. Monique José Timmermans

Maarns klushuis wordt droompaleis: ‘Comfort van nu en de sfeer van toen’

3 juli 2021 om 07:33 Wonen

MAARN ‘Kluswoning te huur’ stond er ruim twee jaar geleden boven de advertentie in De Kaap. Het betrof één van de karakteristieke tuindorphuisjes aan het Burg. Everwijn Langeplein in Maarn. Was er sprake van originele details, of was onbewoonbaar volgens de huidige norm een betere omschrijving? Met heel veel tijd, geduld en aandacht voor de historie is het klushuis omgetoverd tot een eigentijdse woning met behoud van het karakter.

Nicander en Alida zijn de trotse bewoners die het klusproject aandurfden. Ze waren met vier stellen, waarvan er twee afhaakten na de bezichtiging en twee een plan hebben ingediend voor de renovatie bij de woningbouwvereniging. 

AARZELING ,,Ook wij hebben geaarzeld”, zegt Nicander eerlijk. ,,Zoveel eigen geld investeren in een huurhuis? Wat ons over de streep trok, was de huurkorting waarmee de investering in 15 jaar kan worden terugverdiend. Voor het klussen konden we rekenen op de (werk)ervaring in de familie van Alida. Zonder hun adviezen en hulp hadden we het niet gedaan”, vertelt hij.

ISOLEREN Na vijf of zes spannende weken werd hun plan goedgekeurd door de woningbouwvereniging. ,,We hebben van hen alle medewerking gehad. Maar er waren ook stevige eisen. Zo moest de woning energielabel A krijgen, terwijl het bijvoorbeeld enkelsteens buitenmuren waren. Met isolatiemateriaal en gipsplaten is een geïsoleerde woning gerealiseerd, de muren werden dikker en de binnenruimte kleiner. Daarom is de hele indeling op de schop gegaan.” 

De tent werd opgezet in de tuin, één om te slapen en één om te koken. Na zeven maanden was het huis zeker niet klaar, maar wel min of meer bewoonbaar.

VINTAGE Voor Nicander was het altijd al een droom om een woning naar zijn eigen idee te (ver)bouwen. Hij heeft zijn baan in de zorg opgezegd om te kunnen klussen. Intussen is Alida fulltime gaan werken, eveneens in de zorg,. ,,En zij is een kei in het struinen op Marktplaats. Alles is vintage, van de houten vloer tot de keuken en van de eikenhouten steunbalk tot de waaltjes waarmee terrassen en paadjes in de grote tuin zijn gelegd. Alles om het bouwen heen heeft Alida geregeld en gefaciliteerd.”

TUINDORP Met een aanhangwagen gingen ze stad en land af om de bouwmaterialen op te halen. ,,Soms moesten we ze zelf uit woningen of tuinen slopen. We wilden de stijl van het huis en de gedachte achter het Tuindorp versterken. Dus met het comfort van nu, ademt het huis nog steeds de sfeer van toen. En in de grote tuin is de combinatie van siertuin, moestuin en fruitbomen teruggebracht. Bij de bouw van het tuindorp was de gedachte dat men zelfvoorzienend zou zijn.”

OPKNAPPEN NODIG Zorgen zijn er ook bij het jonge stel. Aan het plein zien ze regelmatig woningen voor korte tijd verhuurd worden. ,,Een project als wij hebben kunnen doen, wordt door de woningbouwvereniging niet meer ondersteund, maar de woningen hebben echt een renovatie nodig om aan de hedendaagse eisen te voldoen. Het tuindorp is een gemeentelijk monument en zo uniek, bovendien ligt het op zo’n geweldige locatie met alle voorzieningen dichtbij, dat er alles aan gedaan zou moeten worden om het toekomstbestendig te maken.”

door Monique José Timmermans

Dit artikel wordt u gratis aangeboden door de redactie van Nieuwsblad De Kaap/Stichtse Courant. Wilt u toegang tot meer artikelen? Wordt dan abonnee van Nieuwsblad De Kaap/Stichtse Courant! Kijk dan hier.

advertentie
advertentie