Afbeelding
Edith Hazelzet

Diverse vormen van slachtofferhulp na natuurgeweld Leersum

23 juni 2021 om 19:30 Zorg Noodweer in Leersum 2021

LEERSUM Leersum is een dorp van aanpakkers en dat zag je na de ramp meteen gebeuren. Er lijkt nog weinig ruimte te zijn voor de verwerking van de schokkende dingen die vele inwoners meemaakten vrijdagavond. Er moet immers zo ontzettend veel gebeuren. De vergelijking met een overlijden dringt zich op: de vele praktische zaken die op zo’n moment geregeld moeten worden, allerlei belangrijke beslissingen die genomen moeten worden onder tijdsdruk. Dat is nu voor sommigen precies zo. Je moet in actie komen terwijl je er helemaal niet aan toe bent. 

Het bieden van een luisterend oor aan elkaar is zeer belangrijk, maar op termijn zullen sommige inwoners ook hulp van professionals nodig hebben. De gemeente heeft op https://www.heuvelrug.nl/noodweer-leersum/  brochures staan van de GGD waarin hulplijnen worden vermeld.

Het oplopen van PTSS (PostTraumatisch StressSyndroom) als gevolg van een natuurramp is volgens hulpverleners goed mogelijk. Het psychische trauma ontstaat doordat je overvallen wordt door iets totaal onverwachts en levensbedreigends. De onbekendheid met wat je overkomt, komt keihard binnen via al je zintuigen. Niets erv an heb je ooit eerder gezien, gehoord, geroken, gevoeld. 

Een van de belangrijkste klachten in de periode erna is het steeds weer herbeleven van de traumatische gebeurtenis. Wie acuut psychische ondersteuning nodig heeft, moet contact opnemen met de eigen huisarts of de huisartsenpost.

Leersum werd vrijdag getroffen door extreem noodweer. In korte tijd veroorzaakte dat grote schade. Het KNMI bevestigde maandagavond dat het ging om een valwind. Bekijk alle foto’s van de storm terug in ons foto-album en lees alle updates terug in ons liveblog. Lees al onze artikelen over het noodweer in Leersum en de nasleep ervan in ons dossier.

advertentie
advertentie