Annemarie Huiskes gaat met pensioen, maar blijft als vastgoedeigenaar verbonden aan het Gezondheidscentrum Maarn aan de Sportlaan.
Annemarie Huiskes gaat met pensioen, maar blijft als vastgoedeigenaar verbonden aan het Gezondheidscentrum Maarn aan de Sportlaan. Hanny van Eerden

Annemarie Huiskes stopt als fysiotherapeut: ‘We keren altijd terug in Maarn’

29 mei 2021 om 07:10 Mensen

MAARN Annemarie Huiskes stopt per juni als fysiotherapeut bij Fysiotherapie Maarn-Maarsbergen. De overname van haar praktijk was al in 2011. Na een veelbewogen carrière van 42 jaar, blikt zij terug op haar uitgekomen jeugddroom en het waarmaken van ambities, zoals het Gezondheidscentrum aan de Sportlaan.

Het afscheid van Annemarie Huiskes-Melsert (66) binnen Fysiotherapie Maarn-Maarsbergen betekent niet het einde van haar relatie met de dorpen. Samen met haar echtgenoot Bart blijft zij als eigenaar van het Gezondheidscentrum in Maarn verbonden met diverse, lokale zorgaanbieders. Zij houdt haar woning in Maarn aan, al verblijft zij straks vaker in haar boerenhoeve in de Dordogne en zijn er legio reisplannen, waaronder een bezoek aan vrienden in Noorwegen en andere rondtrekkende bewegingen per boot of kampeerbus op het noordelijk halfrond. „We hebben te veel goede vriendschappen opgebouwd in Maarn om zomaar te verdwijnen”, zegt zij. „We keren er altijd terug.”

KWALITEIT VAN LEVEN De geboren Haagse groeide vanaf halverwege de bovenbouw van de basisschool op in Maarn. „Bart kende ik toen nog niet. Wij genoten ons onderwijs op verschillende lokale scholen. Zijn moeder, fysiotherapeut Elly Huiskes, leerde ik al wel vroeg kennen. Zowel zij als ik had - toen ik 11 jaar oud was - nog geen idee van onze latere band. Zij kwam bij ons over de vloer vanwege mijn jongere zus, die een rugafwijking had. Met ongelooflijk geduld en kundigheid kreeg zij mijn zus na operaties en lang liggen het bed uit en in beweging. Ik was niet alleen emotioneel betrokken en perplex van de mogelijkheden, die ik nauwgezet volgde, maar besloot toen ook dat ik later ook die hulp wilde gaan bieden. Het leek mij fantastisch om mensen met aandoeningen, letsel of pijn, weer stapsgewijs meer kwaliteit van leven te kunnen geven.”

Die wens bleef en zette Huiskes, toen nog steeds Melsert, jaren later om in het volgen en afronden van de HBO opleiding Fysiotherapie. ,,Tijdens mijn studie kon ik oefenen en sparren bij Elly. Vlak na mijn afstuderen viel Elly in een convectorput, wat resulteerde in een ernstige blessure. Zo kwam het dat ik haar Maarnse praktijk een half jaar lang overnam, alvorens ik aan de slag ging bij een ziekenhuis in Velp.”

Het leek mij fantastisch om mensen stapsgewijs meer kwaliteit van leven te kunnen geven

GROEI Als vrijwilliger was Huiskes in de jaren ‘70 ook betrokken bij de oprichting van de Scouting Maarn-Maarsbergen . „Tijdens een zomerkamp van de scouting ontmoette ik Bart, die eveneens welpenleider was. De vonk sloeg meteen over. Sindsdien zijn wij onafscheidelijk. Ik was ooit een bescheiden, zelfs nogal verlegen meisje. Bart bood mij - naast zijn eigen loopbaan - alle ruimte en stimuleerde mij in zaken die ik nooit alleen tot stand had durven en kunnen brengen. Hij gaf mij ‘gouden vleugels’. Durf, daadkracht en doorzettingsvermogen werden mijn motto. Toen onze tweeling in 1988 in de kleuterleeftijd was, nam ik Elly’s praktijk aan de Esdoornlaan over.”

VERBINDING Ruim een decennium later brak Huiskes een lans voor verbinding via een gezondheidscentrum in Maarn. „Ik wilde niet alleen alle specialisaties van de fysiotherapie verenigen en fysiofitness opzetten, maar ook andere zorgdisciplines onderdak bieden. Ik wist mij te verzekeren van voorstanders en hulp bij dit project en was ook in de gelukkige omstandigheid dat mijn gezin er helemaal achter stond. Deze ontwikkeling werd weliswaar de meest spannende periode in mijn carrière. Zelf kwam ik niet uit een ondernemersgezin. Wel richtte mijn moeder, Agaath Melsert, destijds samen met meer vrijwilligers de Maarnse Bibliotheek op.”

Hij gaf mij ‘gouden vleugels’. Durf, daadkracht en doorzettingsvermogen werden mijn motto

Het multifunctionele Maarnse Gezondheidscentrum huisvest vandaag de dag fysiotherapiespecialisten, huisartsen, tandartsen, een apotheek, diëtist, logopedist, sociaal dorpsteam|Vitras en meer. Het centrum heeft twee transparante entrees en is al jaren een voorbeeld voor andere dorpen. Huiskes: „De glazen corridor tussen de gebouwen symboliseert de beoogde onderlinge verbinding tussen de disciplines, die van meet af aan synergie oplevert. Zo biedt Maarn alle zorg dicht bijeen en kunnen betrokken specialisten, uiteraard met toestemming van de cliënten, waar nodig gezamenlijk het best mogelijke behandelplan opstellen. Fysiotherapeuten werken bijvoorbeeld regelmatig samen met een diëtist om een optimale lifestyle te bevorderen, die terugkerende klachten kan voorkomen.”

HET VAK Fysiotherapie Maarn-Maarsbergen telt inmiddels tien professionals. Huiskes legde zich het afgelopen decennium vooral weer toe op het vak, zij het parttime. „Het niet langer voornamelijk managen en weer meer cliënten in hun kracht zetten, beviel mij uitstekend”, zegt zij. „Zo hielp ik vrouwen na heupoperaties weer veilig aan het - voor hen in hun leven onmisbare - paardrijden en leerde ik mannen na ernstige blessures meer lichaamsbewustwording aan, zodat zij fysiek en mentaal minder problemen ondervonden bij zware trainingen en sportwedstrijden. Het maakte ook mij gelukkig om wie soms letterlijk strompelend binnenkwam, na doeltreffende behandelingen weer rechtop en vrij bewegend te zien vertrekken.”

Nog steeds bouwen velen hier hun conditie op met fysiofitness. Ik ga iedereen zeker missen

ONTSPANNINGSTHERAPIE Hoewel Huiskes functioneerde als generalist, dook zij de afgelopen jaren ook graag vaker in haar specialisatie adem- en ontspanningstherapie. „Al met vier sessies lukte het mij eens om slaapklachten drastisch te verminderen bij iemand die niet alleen moeilijk in slaap kwam, maar ook steeds te snel weer ontwaakte”, zegt zij. „Ook op hyperventilatie lijkende klachten kunnen zelfs al na drie sessies vrijwel verdwijnen, zodat mensen rustiger achter hun PC zoombesprekingen kunnen volbrengen. De vergrijzing, maar het laatste jaar ook de chronische klachten van revaliderende coronapatiënten, zorgden verder voor een aanhoudende stroom van werk. Nog steeds bouwen velen hier hun conditie op met fysiofitness. Ik ga iedereen zeker missen.”

Huiskes maakt ook nog steeds tijd vrij voor uiteenlopend vrijwilligerswerk. Zo bekleedt zij al vele jaren een bestuursfunctie bij de Stichting Beheer Continuïteit SVMM en aanvaardde zij meermalen het lokale voorzitterschap van Soroptimist, een unie van clubs die zich inzet om de positie en het leven van meisjes en vrouwen wereldwijd te verbeteren. Ook leverde zij een bijdrage aan de organisatie en uitvoering van de tweejaarlijkse edities van de Maarnse Proms.

ONDERSCHEIDEN Huiskes werd, als één van de weinige vrouwen in de zorg ooit, in 2006 genomineerd voor ‘Ondernemer van het Jaar Utrechtse Heuvelrug’ en is in 2019 Koninklijk onderscheiden als Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

door Hanny van Eerden

Dit artikel wordt u gratis aangeboden door de redactie van Nieuwsblad De Kaap/Stichtse Courant. Wilt u toegang tot meer artikelen? Wordt dan abonnee van Nieuwsblad De Kaap/Stichtse Courant! Kijk dan hier.

advertentie
advertentie