In het hoofdkwartier aan het westfront in Pless bestudeert keizer Wilhelm II met de generaals Paul von Hindenburg en Erich Ludendorff verschillende stafkaarten, 8 januari 1917.
In het hoofdkwartier aan het westfront in Pless bestudeert keizer Wilhelm II met de generaals Paul von Hindenburg en Erich Ludendorff verschillende stafkaarten, 8 januari 1917. Museum Huis Doorn

Museum Huis Doorn koopt stafkaarten Wilhelm II

19 mei 2021 om 12:35 Historie

DOORN Museum Huis Doorn heeft een bijzondere collectie stafkaarten van ex-keizer Wilhelm II aangekocht. De aankoop is mogelijk gemaakt door de steun van de Stichting Vrienden van Museum Huis Doorn en de Western Front Association Nederland (WFA). Professor dokter Wim Klinkert, hoogleraar militaire geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en de Nederlandse Defensie Academie in Breda, benadrukt de grote waarde van de stafkaarten voor het Kenniscentrum Eerste Wereldoorlog van Museum Huis Doorn.

Het gaat om circa 80 topografische kaarten voor militair gebruik, waarop gedetailleerd en op schaal de gebieden staan waarop gevechtshandelingen plaatsvonden. De stafkaarten geven een overzicht van alle fronten tijdens de Eerste Wereldoorlog. En ze geven een uniek inzicht in de overleggen van de Duitse legertop. 

EXPLOSIEF MATERIAAL Tussen de stafkaarten bevindt zich nog de getypte inventarisatie van de adjudant van de ex-keizer, Sigurd Von Ilsemann. Die geven inzicht in de oorspronkelijke ordening van de verzameling. Vermeldenswaardig is dat zich in het Utrechts Archief ook een collectie stafkaarten van de keizer bevindt. Hoe deze verzameling in Doorn en die in Utrecht zich tot elkaar verhouden, is een vraag voor nader onderzoek.

PERSOONLIJKE NOTITIES Regelmatig zijn op de kaarten persoonlijke notities van Wilhelm II of Sigurd von Ilsemann terug te lezen. Deze aantekeningen werpen een interessante blik op de verhoudingen. Soms geven de kaarten een inkijk in het privéleven, zoals een kaart uit 1916 van Darmstadt waarop Sigurd von Ilsemann heeft aangekruist waar zijn ouders wonen. Tussen de kaarten zit ook een toeristische wandelkaart van Amerongen en omgeving, die aangeeft dat de “keizer in ruste” regelmatig een stevige wandeling maakte.

INTERBELLUM EN WOII In het interbellum volgde de keizer de ontwikkelingen in Europa op de voet. Dat was al bekend en blijkt ook weer uit de aantekeningen op een in dit geval gewoon in een Nederlandse winkel gekochte landkaart van Spanje en Portugal. Ook bevindt zich in de collectie een officiële Duitse stafkaart getiteld “Stand 15.3.1940 Sonderausgabe vom 10.3.1940”. Daarop staan de vestingwerken in Zuid-Nederland, België en Noord-Frankrijk weergegeven, die van belang waren voor de grote Duitse offensieve operaties in mei 1940. 

De stafkaarten zijn voor onderzoeksdoeleinden op afspraak in te zien. Ook worden de stafkaarten gedigitaliseerd en zullen binnenkort beschikbaar zijn via de website, www.huisdoorn.nl.

Op de stafkaarten is aangegeven dat het om geheim materiaal gaat.
advertentie
advertentie