Afbeelding
Provincie Utrecht

Ruim drie hectare aan nieuwe natuur in Maarn

19 mei 2021 om 10:30 Natuur en milieu

MAARN Landgoed Anderstein realiseert met de provincie Utrecht 3,6 hectare aan nieuwe natuur in Maarn. Hiermee wordt de boskap gecompenseerd die nodig is voor de nieuwe spooronderdoorgang van de N226 aan de Woudenbergseweg in Maarsbergen. De spooronderdoorgang van de N226 is een gezamenlijk project van de provincie Utrecht, de gemeente Utrechtse Heuvelrug en ProRail.

Door de aanleg van de toerit naar de nieuwe spooronderdoorgang in Maarsbergen verliest het Landgoed Anderstein 1,4 hectare aan voornamelijk park en bosgrond langs de Tuindorpweg. Om dit verlies te compenseren, realiseerde het landgoed samen met de provincie Utrecht een natuurbestemming op 3,6 hectare tussen de Schapendrift en de Meentsteeg in Maarn en een eenmalige compensatie van de provincie voor de aanleg van natuur en bos.

Marcel Wickel, Raad van Bestuur Landgoed Anderstein: ,,Een nieuwe weg door het bos was even behoorlijk wennen, maar voor het dorp Maarsbergen heel nodig. Door bos- en heidegrond terug te brengen op de nieuwe locatie, zijn we tevreden dat hierdoor nu geen natuur verloren gaat. Dit past bij onze doelstelling om bos- en natuurlandschap duurzaam in stand te houden, te herstellen en te ontwikkelen.”

Gedeputeerde Arne Schaddelee van de provincie Utrecht zegt hierover: ,,In dit project is intensief samengewerkt met veel partijen aan de spooronderdoorgang. Hiermee verdwijnt de gelijkvloerse spoorwegovergang waardoor de verkeersveiligheid, de doorstroming en de leefbaarheid in het dorp flink verbeteren. Bij die leefbaarheid hoort ook natuur en duurzaamheid. Met de jonge bomen, struiken en heide op Anderstein en andere groene maatregelen in de omgeving van de spooronderdoorgang geven we daar nu invulling aan.”

advertentie
advertentie