Jessica Benjamins en Michiel Haze: ,,Een nieuwe tijdelijke attractie in Amerongen: de brilvogel."
Jessica Benjamins en Michiel Haze: ,,Een nieuwe tijdelijke attractie in Amerongen: de brilvogel." John Beringen

Kunst met een boodschap in Amerongen: ‘Bekijk het eens door een andere bril’

22 mei 2021 om 07:15 Kunst

AMERONGEN Eenieder die Amerongen binnenrijdt, zal op de rotonde een grote vogel zien staan. Het betreft een kunstwerk van Jessica Benjamins, die het samen met Lia Pietsers gemaakt heeft. Bejamins legt uit welke achterliggende gedachte achter het kunstwerk zit.

,,Het is een kraanvogel”, laat Benjamins weten. Michiel Haze, die ter versteviging nog een paar schroeven in de poten draait, voegt er aan toe dat het een kruising is tussen een kraanvogel en een brilvogel. Hiermee verwijst hij naar hoe de vogel is opgetuigd. Het lichaam hangt vol met brillen en de hals is opgesierd met brillenkokers.

LUDIEK EN SERIEUS Benjamins grinnikt als ze deze opmerking hoort. ,,Niet slecht opgemerkt”, lacht ze. Daarna wordt ze ernstig: ,,Het geheel heeft zowel een ludieke als serieuze bedoeling. Dat klinkt in eerste instantie niet goed verenigbaar, maar laat ik bij het begin beginnen. We leven in een tijd waarin iedereen op een bepaalde manier onder druk staat door de coronacrisis. Dat maakt dat begrippen als ‘stress’ en ‘kort aangebonden’ heel sterk vertegenwoordigd zijn in onze samenleving. Neem nou de restricties die we al ruim een jaar geleden opgelegd hebben gekregen en ook steeds weer veranderden; natuurlijk is dat heel vervelend. En wat je dan ziet, is dat mensen elkaar aanvallen als ze daar een andere mening over hebben. De één vindt het overdreven terwijl een ander juist weer zal stellen dat de huidige aanpak de enig juiste is. En dan ontstaat er gekibbel, ruzie of nog erger. Het feit dat de vogel vol hangt met brillen verwijst naar de suggestie om het even door een andere bril te bekijken. Bij een meningsverschil denkt men meteen aan een soort conflict, maar dat is te negatief benaderd. Je kunt ook meningen naast elkaar leggen en vergelijken. En dat hoeft dan niet met het mes op tafel, maar kan ook onder het genot van een kopje koffie. Kijk, iemand die een bepaald standpunt heeft en dat toelicht, kan bij iemand die daar weer heel anders over denkt de gedachte losmaken dat hij of zij het zo eigenlijk nooit bekeken had. Kortom: we moeten beter met elkaar omgaan, zeker in deze tijd. En dat is ook de opzet van kunst in zijn algemeenheid: mensen tot elkaar brengen.”

SAMEN Ze laat weten dat het kunstwerk een project vormt van Stichting Amerongse Oogst die zich inzet om mensen bij elkaar te brengen door samen over kunst te praten en ook om samen kunst te maken. ,,Toen we dit plan lanceerden, was er meteen heel veel vrijwillige medewerking”, gaat Benjamins verder. ,,Iedereen was enthousiast. De brillen werden zowel door particulieren als optiek Prummel aangeleverd en van Symphony, die oude kleding inzamelt, kregen we kleding waarvan we de stoffen konden gebruiken.”

Op het moment dat ze dat zegt, passeert een auto de rotonde. De bestuurder toetert even en zwaait vrolijk. ,,Kijk, dat bedoel ik nou”, zegt ze. ,,Maar het heeft er natuurlijk ook mee te maken dat we nu lekker zonnig weer hebben.” Haze bergt zijn gereedschap op en laat weten het eveneens een leuk project te vinden. ,,Ik heb zelf een timmerbedrijf en ik heb ook wat materialen geleverd en geholpen met opbouwen. Het is wel een vrolijk gezicht als je zo iets ziet staan op een rotonde. En natuurlijk vind ik de bedoeling van het geheel ook schitterend.”

PERIODE Hoe lang blijft het kunstwerk staan? Benjamins: ,,We hebben geen bepaalde periode voor ogen. Het zal helemaal afhangen van het weer. Gaandeweg zal het in verval raken en weer opgeruimd worden. We offeren het eigenlijk gewoon aan de elementen, maar we gaan er wel van uit dat het een paar weken deze plaats zal opsieren. In die periode kunnen heel veel mensen er in het voorbijgaan van genieten want dit is een drukke doorgaande weg.” Haze knikt bevestigend. ,,Het is alleen niet te hopen dat we een harde wind gaan krijgen”, zegt hij als hij even aan één van de poten van de vogel schudt. ,,Maar daar is het nu niet echt de tijd voor, hè”, besluit hij.

Meer informatie op www.amerongseoogst.nl

door John Beringen

Dit artikel wordt u gratis aangeboden door de redactie van Nieuwsblad De Kaap/Stichtse Courant. Wilt u toegang tot meer artikelen? Wordt dan abonnee van Nieuwsblad De Kaap/Stichtse Courant! Kijk dan hier.

advertentie
advertentie