Afbeelding
Nationaal Park Utrechtse Geuvelrug

Dorpsakker De Parel in Amerongen is een ‘Heuvelrug-voorbeeldtuin’

26 april 2021 om 11:04 Natuur en milieu

HEUVELRUG Naast de kruiden- en groentebedden die de vrijwilligers van Dorpsakker De Parel al jaren met veel liefde verzorgen, prijkt ook een border vol bessenstruiken. De nieuwste aanwinst daar is een aantal vaste kruidige planten, die van origine bijzonder goed passen in het gebied. Met die toevoeging kan De Parel zich sinds kort een ‘openbare Heuvelrugtuin’ noemen. Bezoekers en voorbijgangers komen er kijken en doen ideeën op over hoe zij thuis ook kunnen Heuvelrug-tuinieren.

Een Heuvelrugtuin is een stukje Nationaal Park in de eigen tuin. Zo’n tuin bestaat voor minstens 60 procent uit groen, er wordt gifvrij getuinierd, er is beschutting voor vogels en insecten en je vindt er planten die passen in de omgeving. Op de dorpsakker komen al deze elementen samen en bovendien ligt het aangewezen stuk Heuvelrugtuin pal naast een bosrand. Het is dus met recht een ‘verlengstuk’ van het Nationaal Park. Heuvelrugtuinen is een initiatief van Nationaal Park Utrecht Heuvelrug, Natuur en Milieufederatie Utrecht en IVN Natuureducatie, met ondersteuning van zes Heuvelruggemeenten en diverse trouwe sponsoren.
Coördinator Esther Gijsbertsen ziet dat terug op de akker. ,,Zo nu en dan komt er vanuit de bosrand een ree bij ons op bezoek. Die veegt z’n gewei aan onze struiken en heeft de gewoonte om van elk soort gewas één hapje te nemen.” Voor een Heuvelrugtuin is zo’n tevreden bezoeker een groot compliment.

Zo nu en dan komt er vanuit de bosrand een ree bij ons op bezoek

VOORBEELDFUNCTIE De voorbeeldfunctie die Dorpsakker De Parel voortaan als Heuvelrugtuin zal vervullen, sluit naadloos aan bij hun andere initiatieven en goede gewoontes. Het is een indrukwekkende lijst; wekelijks zijn er tassen met ecologisch geteelde seizoensgroenten te koop; de lokale voedselbank wordt bediend, schoolklassen leren er moestuinieren, een bloemrijke akkerrand ondersteunt de insectenrijkdom en regelmatig staat er zelfgemaakte soep klaar. Gijsbertsen: ,,Het gaat ons in alles wat we doen om het omzien naar elkaar en de natuur. Ik zeg wel eens dat we op die manier zorgen voor de groei en bloei van gewassen én van mensen.”

Op de dinsdag-, vrijdag- en zaterdagochtend zijn er vrijwilligers actief op de akker. Iedereen kan dan ook op eigen gelegenheid een kijkje gaan nemen, want De Parel heeft expres geen hek bij de terreinopgang. Ze willen immers zoveel mogelijk de verbondenheid met de gemeenschap opzoeken.

Een tuin aanmelden kan via: www.jouwheuvelrugtuin.nl.

advertentie
advertentie