Greta Schepens van Instituut HIP geeft LOF-trainingen: leren omgaan met faalangst.
Greta Schepens van Instituut HIP geeft LOF-trainingen: leren omgaan met faalangst. Victor Schutijser

‘Faalangst: je zal er maar last van hebben’

15 april 2021 om 14:40 Zakelijk

DRIEBERGEN Faalangst is de angst om fouten te maken. Veel kinderen hebben daar in meer of mindere mate last van. Een kind kan bang zijn voor slechte prestaties, opzien tegen een spreekbeurt of om een vraag te beantwoorden in de klas: dat heet cognitieve faalangst. Sociale faalangst gaat over het gevoel niet geaccepteerd te worden. Bij motorische faalangst kan een kind bang zijn dat iets niet lukt met gym of bij een sportwedstrijd. Eigenlijk heeft iedereen wel eens last van faalangst. Maar wat kun je er aan doen? Met de faalangsttraining leert Instituut HIP in Driebergen kinderen met hun angsten omgaan, zodat ze sterker worden en meer zelfvertrouwen krijgen.

door Babs Bouwman

Het woord zegt het eigenlijk zelf al: een kind is bang om te falen. Dat kan zich op verschillende manieren uiten. Je kind kan last hebben van buikpijn, hoofdpijn, of wil niet meer naar school willen als het bijvoorbeeld een spreekbeurt moet geven of een proefwerk heeft. Kinderen kunnen zich op zo’n moment heel onzeker voelen, extreem zenuwachtig en bang om iets te verpesten. Terwijl het op andere momenten juist goed functioneert. Door dingen uit de weg te gaan, los je niks op. Het is beter erachter te komen hoe zoiets werkt en hoe je er mee om kunt gaan. Zodat je leert met beide benen op de grond te staan en krachtiger te worden. Daar heb je je hele leven nog wat aan.

DURVEN ,,In onze faalangsttraining leren wij kinderen negatieve gedachten om te zetten naar positiviteit”, vertelt locatiedirectrice Greta Schepens. Door allerlei oefeningen krijgen ze inzichten in hun gedrag en gevoel en leren wij ze er anders mee om te gaan. ,,Wij vinden het belangrijk ook ouders er bij te betrekken”, zegt Schepens. Na de training laten de kinderen vaak betere resultaten zien, maar vooral dat ze meer durven te ondernemen, omdat ze meer zelfvertrouwen hebben. Tijdens de training is ook aandacht voor leren ontspannen. En worden er duidelijke werkafspraken gemaakt over vertrouwelijkheid en hoe je met elkaar omgaat. Alles wat gedaan en besproken wordt moet veilig zijn!

Als je het vermoeden hebt dat je kind faalangst heeft, laat dan een onderzoek doen. Meld je aan via de website of neem vrijblijvend contact op voor meer informatie: www.ditiship.nl/driebergen

Deze advertorial wordt u aangeboden door Instituut HIP. Ook profiteren van het grote bereik van de print- en online kanalen van Nieuwsblad De Kaap/Stichtse Courant? Neem dan contact op met Erik van Dijk (06-21261005, e.v.dijk@bdu.nl).

advertentie
advertentie