(vlnr) David van de Vegt, Marco Minjon, Matthijs Paff en Nicolien van den Brom op de weekmarkt in Maarn.
(vlnr) David van de Vegt, Marco Minjon, Matthijs Paff en Nicolien van den Brom op de weekmarkt in Maarn. Corina Blommendaal

Met inwoners in gesprek over veiligheid

17 mei 2018 om 06:00 lokaal

DOORN De gemeente Utrechtse Heuvelrug vraagt inwoners en ondernemers mee te denken over het toekomstige veiligheidsplan. Om het veiligheidsbeleid nog beter aan te laten sluiten bij de wensen van de inwoners, kunnen inwoners een enquête invullen. Deze week heeft de gemeente een stand op alle weekmarkten, om ter plekke in gesprek te gaan. 

Corina Blommendaal

Als eerste bezoekt de gemeente de weekmarkt in Maarn. Het werkt laagdrempelig dat er een stand staat, met medewerkers die enquêtes uitdelen en antwoord kunnen geven op vragen die leven. Een aantal bezoekers van de markt komen naar de stand om ter plekke de enquête in te vullen of in gesprek te gaan met de wijkagent, Buitengewoon opsporingsambtenaar (Boa) of de beleidsmedewerkers. Dit is de eerste keer dat de gemeente dit op deze manier 
doet en het lijkt aan te slaan. ,,Toen we op deze stand werden gewezen zijn we er meteen heen gegaan", zegt een inwoonster van Maarn. ,,Ik vind het een goede zaak dat de gemeente echt naar de bewoners komt en ze hoort."

VEILIGHEID IS BELANGRIJK Het veiligheidsbeleid wordt in samenwerking met de politie, woningbouw, zorgpartners maar ook zeker met de inwoners vastgesteld. ,,Bij het opstellen van het integrale veiligheidsplan voor de komende vier jaar, willen we graag van de inwoners weten wat beter kan en of ze zich veilig voelen", vertelt Nicolien van den Brom, adviseur integrale veiligheid en crisisbeheersing bij de gemeente. ,,Die input nemen we mee bij het maken van het plan. Wij zien en horen veel, maar zeker niet alles. Dus hopelijk draagt het bezoeken van de weekmarkten bij aan nog meer inzicht in wat er leeft."

MAAK MELDING Wat goed werkt, is de signaleringsfunctie van de buurt- Whatsappgroepen. ,,Dit stimuleert steeds meer het gezamenlijke verantwoordelijkheidsgevoel", zegt Marco Minjon, wijkagent in Doorn en Maarn. ,,Wel is het belangrijk dat men zich aan de spelregels houdt en niet over 'gezellige zaken' gaat appen. Verder merken wij dat er sowieso vaak een drempel is om melding te maken, zeker via 112. Terwijl dit alarmnummer niet alleen geldt bij uiterste nood maar ook bij verdachte situaties. Het is echt de snelste manier om hulp in te schakelen."

UITWISSELEN VAN INFORMATIE In onze gemeente werken zes wijkagenten en vier Buitengewoon opsporingsambtenaren. Boa David van de Vegt vertelt dat hij en zijn collega's meerdere rollen hebben. ,,Wij doen onder andere de
controles op parkeren, zwerfvuil en overlast, maar we hebben ook een signalerende functie. We komen bij mensen thuis en zien dingen die wij doorgeven aan zorgpartners of politie. En andersom krijgen wij dingen binnen waar wij mee aan de slag gaan. Zo hebben we één groot veiligheidsnetwerk." Van den Brom benadrukt dat de gemeente een regierol in het veiligheidsbeleid heeft. ,,We betrekken iedereen omdat het iedereen aangaat. Daarom willen we inwoners en ondernemers oproepen om de enquête in te vullen."

Dit kan ook online via https://nl.surveymonkey.com/r/integraalveiligheidsplan.

advertentie
advertentie