Prikteam Gelderse Vallei onderweg naar wooninstelling
Prikteam Gelderse Vallei onderweg naar wooninstelling Huisartsen Gelderse Vallei

‘Een eerste stap richting meer contact’

5 maart 2021 om 09:46 Lokaal Deel je nieuws

Verspreid over 9 (werk)dagen hebben de huisartsen in de regio Gelderse Vallei bijna 1.300 bewoners van ongeveer 80 kleinschalige woonvormen – zoals woonvoorzieningen voor ouderen en mensen met een verstandelijke beperking – gevaccineerd met het Moderna vaccin.

‘Dit is een prestatie waar we heel trots op zijn’, aldus Marije Hilhorst, Directeur Zorg bij Huisartsen Gelderse Vallei (HAGV). ‘We hadden nog nooit een dergelijk grote opdracht gekregen en uitgevoerd, dus we waren tot de eerste dag nog wel gespannen, maar dat bleek achteraf niet nodig. Alle neuzen stonden dezelfde kant op en er ontstond al snel een geoliede machine.’

Huisartsenpost Gelderse Vallei (dochteronderneming van HAGV) organiseerde de vaccinatie samen en namens de huisartsen uit de regio. Hilhorst: ‘Het geheel is soepel verlopen door een voorzichtige aanpak en een uitermate goede voorbereiding. Samen met een nauwkeurige kaderhuisarts spoedzorg, een stafmedewerker beleid en kwaliteit en een goed ingewerkt en enthousiast team hebben we deze opdracht opgepakt.’ Er reden deze dagen 2 prikteams – bestaande uit een chauffeur, een huisarts en een derde persoon die kon helpen bij het vaccineren – met een koelbox door de regio om de bewoners te vaccineren. Het vaccin mag immers maar een beperkt aantal uren vervoerd worden en dient daarnaast gekoeld bewaard te worden.

Een stukje vrijheid

Hilhorst: ‘Het was een hele belevenis. Voor ons, maar ook voor de mantelzorgers, instellingen en de bewoners zelf. Het is niet alleen ‘even een prikje zetten’, maar ook een eerste stap richting meer contact met anderen en een eerste stap richting de maatschappij.’ Het team werd dan ook warm en hartelijk ontvangen. Soms zelfs met een rode loper, slingers en taart. Dit leidde geregeld voor ontroerende situaties.

Huisarts Mirjam Hollemans hielp bij het vaccineren en vult aan: ‘Hier keken we met z’n allen zo naar uit. De opluchting is dan ook groot dat we eindelijk konden beginnen met vaccineren. Het is een lichtpunt richting een coronavrije maatschappij.’

Klaar voor de tweede ronde

Na het soepele verloop van de eerste ronde kijkt Hilhorst graag vooruit: ‘Inmiddels zijn we alweer bezig met de voorbereidingen voor de tweede ronde. Deze zien we dan ook met vertrouwen tegemoet’. Deze tweede ronde start precies 4 weken na de eerste vaccinatie; op donderdag 18 maart.

advertentie
advertentie