Afbeelding
Koppeling vervangen

De kosten van het vervangen van de koppeling

4 maart 2021 om 13:09 Partnercontent

Problemen met de koppeling zijn lastig en helaas ook vaak vrij prijzig. Op het moment dat je een probleem met de koppeling opmerkt is het in elk geval van groot belang om dit zo snel mogelijk op te lossen. Doorrijden met een kapotte of versleten koppeling kan namelijk leiden tot grotere schade aan je auto. Hieronder gaan we kijken naar de functie van de koppeling, hoe deze kapot gaat en hoe duur het vervangen van de koppeling is.

Wat doet de koppeling?

De koppeling is een belangrijk onderdeel in elke auto. Deze verbindt de motor en de versnellingsbak. Wanneer je schakelt wordt deze koppeling tijdelijk doorbroken, zodat je kunt wegrijden en stoppen. De koppelingsplaat is het belangrijkste onderdeel hiervan. De koppelingsplaat zit tussen de drukgroep en het vliegwiel in. Wanneer je het koppelingspedaal indrukt wordt de druklager tegen drukveren aangeduwd. Dit zorgt ervoor dat de koppelingsplaat vrij komt. Hierdoor kun je de versnelling gebruiken, schakelen, wegrijden en stoppen.

Hoe gaat een koppeling kapot en hoe herken je dit?

Zoals je begrijpt uit bovenstaande uitleg is de koppeling een bewegend onderdeel van de auto. Dat betekent ook dat deze gevoelig is voor slijtage. Afhankelijk van je rijstijl en de omgeving waarin je rijdt kan een koppeling 200.000 kilometer meegaan. Als je veel in de file of in de stad rijdt gaat de koppeling sneller kapot. Een goede schatting van de levensduur is dus ook niet zomaar te maken. Het beste advies wat we kunnen geven is dat je de koppeling moet vervangen op het moment dat deze niet meer functioneert.

Je kunt dit zelf vaak merken. Een versleten koppelingsplaat maakt geen goed contact meer met de motor en de versnellingsbak. Hierdoor heeft de motor moeite om de kracht over te brengen naar de versnellingsbak. Wanneer je sneller optrekt of de auto zwaar belast merk je dit aan een hoog toerental. Daarnaast heb je vaak last van een slippende koppeling. Dit merk je wanneer je de koppeling laat opkomen en de auto dan niet meer versneld. Ook wanneer je veel gas geeft zal dit probleem zich voordoen. Daarnaast kun je het nog merken aan lastig schakelen, een hoger koppelingspedaal, een zwaarder koppelingspedaal en een hoger toerental zonder versnelling. Dit kan overigens ook liggen aan problemen met de drukgroep.

Waarom moet je niet doorrijden met een kapotte koppeling?

Doorrijden met een kapotte koppeling kan ervoor zorgen dat je grote problemen krijgt met je auto. Een reparatie zal hierdoor nog veel duurder worden. Hoe langer je wachten met het repareren van de koppeling, hoe groter de kans op hogere kosten. Als je een van bovenstaande problemen herkent raden we je daarom altijd aan om direct actie te ondernemen.

De kosten van het vervangen van de koppeling

Wat kost het vervangen van de koppeling nou precies? Het is afhankelijk van meerdere factoren. Allereerst ligt het aan het type auto wat je hebt. De ene koppeling is veel duurder dan de andere. Daarnaast ligt het eraan welk onderdeel precies vervangen moet worden. Tot slot hangt het er natuurlijk nog vanaf of je het zelf vervangt of laat vervangen, en bij dat laatste waar je het vervangt. Ook hoe lang het vervangen duurt speelt een rol. Dat is niet overal hetzelfde, omdat de koppeling bij de ene auto makkelijker te bereiken is dan bij de andere. Als een monteur heel veel los moet halen kost dit natuurlijk meer tijd, wat je ook terugziet in de prijs. Meestal vervangt men overigens alles van de koppeling, ongeacht wat er kapot is.

Gemiddeld genomen liggen de kosten voor het vervangen van de koppeling op 550 euro. Bij Mijngarage.nl weet je vooraf wat de reparatie gaat kosten. Door de prijsgarantie hierbij kom je nooit voor financiële verrassingen te staan, en door het ruime netwerk van meer dan 1.500 garages is er altijd een garage in de buurt. Klik hier voor meer informatie.

advertentie
advertentie