Afbeelding
Pixabay

Verzet tegen uitbreiding geitenstal Utrechtse Heuvelrug

16 februari 2021 om 17:15 Dieren

LEERSUM Volgens Partij voor de Dieren Utrechtse Heuvelrug en Vereniging voor Dorp en Natuur Amerongen - Leersum mag de provincie Utrecht geen vergunning verlenen voor de uitbreiding van een geitenstal in Utrechtse Heuvelrug, zolang de gezondheidsrisico’s voor omwonenden niet bekend zijn. Zij hebben daarom bij de provincie bezwaar aangetekend tegen de toekenning van de vergunning.

Op basis van een oude vergunning uit 2016 is uitbreiding toegestaan. Bij het verlenen van de vergunning in 2016, was het verband tussen wonen binnen 2 kilometer van een geitenhouderij en een verhoogd risico op longontsteking nog niet onomstotelijk vastgesteld. In 2017 is dit door het RIVM wel aangetoond.

Volgens de GGD regio Utrecht woont 100 procent van de bevolking van Overberg, 97 procent van Amerongen, 75 procent van Maarsbergen en 61 procent van Leersum binnen 2 km van een geitenhouderij. ,,12.000 van de 15.500 inwoners in het gebied lopen verhoogd risico. Op basis hiervan heeft de provincie in 2018 een geitenstop afgekondigd”, aldus de PvdD en Dorp en Natuur.

,,Inmiddels zijn er zorgen over een verband tussen Q-koorts en COVID-19. Het RIVM onderzoekt of mensen die Q-koorts hebben gehad een hogere kans hebben op het krijgen van COVID-19 en de relatie tussen de veehouderij, luchtkwaliteit en de verspreiding van COVID-19”, vervolgen ze.

,,Naast het verhoogde risico op longontsteking voor omwonenden in de buurt van geitenhouderijen is er nog onvoldoende inzicht is in mogelijke verhoogde risico’s op COVID-19-besmetting. Partij voor de Dieren Utrechtse Heuvelrug en de Vereniging voor Dorpen Natuur Amerongen - Leersum willen daarom geen uitbreiding van geitenstallen in Utrechtse Heuvelrug. We hebben gezamenlijk bij de provincie Utrecht een zienswijze ingediend waarin wij bezwaar aantekenen tegen de toekenning van de vergunning.” 

De zienswijze is na te lezen op geengemekker.inutrechtseheuvelrug.nl

advertentie
advertentie