Afbeelding
Pixabay

VVD wil 50.000 nieuwe bomen in de Heuvelrugdorpen

12 februari 2021 om 13:22 Natuur en milieu

HEUVELRUG Terwijl er bij Huis Doorn en kasteel Broekhuizen nog steeds vele honderden bomen op de kettingzaag staan te wachten, komt de VVD met een plan om in de Heuvelrugdorpen op korte termijn maar liefst 50.000 nieuwe bomen aan te planten. Daarmee zou de gemeente zich aansluiten bij de actie ‘Voor elke inwoner een boom’, die ook in andere delen van het land wordt gevoerd. 

VVD-raadslid Florien Scager wil dat het college samen met inwoners gaat bekijken, waar al die nieuwe bomen tussen nu en eind volgend jaar aangeplant kunnen worden. Volgens de motie, die Scager donderdagavond tijdens de raadsvergadering in stemming wil brengen, kan de bomenactie met externe middelen worden gefinancierd. In haar oproep verwijst Scager onder andere naar het Bomen Actieplan van de provincie. Die wil dat er in heel Utrecht nog vóór het begin van 2023 zo’n 600.000 nieuwe bomen in de grond worden gezet. Bij dat plan zijn onder andere het Nationale Park Utrechtse Heuvelrug en de Natuur en Milieufederatie Utrecht (NMU) betrokken. 

GEZONDER Landelijke natuur- en milieuclubs hopen dat er in totaal 10 miljoen nieuwe bomen bijkomen. ‘Plan Boom’ moet ervoor zorgen, dat in heel Nederland de CO2-uitstoot daalt en de leefomgeving gezonder wordt. Om het aantal van 10 miljoen te halen, is iets langer uitgetrokken, namelijk een periode van vier jaar. De actie wordt onder andere gesteund door de Nationale Postcode Loterij. 

KOSTELOOS Ook voor Utrechtse Heuvelrug is nieuwe aanplant geen overbodige luxe, vindt Scager. Er verdwijnen nog steeds méér bomen, dan ervoor terugkomen. ,,We kunnen en moeten meer doen, om te voorkomen dat het aantal bomen vermindert”, aldus het VVD-raadslid. Dat het initiatief niet veel hoeft te kosten, of zelfs kosteloos uitgevoerd kan worden, blijkt uit een vrijwilligersactie als meerbomen.nu

ZAAILINGEN In het laatste weekend van februari kunnen op meer dan 50 locaties in het land zaailingen en stekken uit de tuin worden ingeleverd. Die worden dan elders door vrijwilligers aangeplant. Initiatieven als deze lijken als paddestoelen uit de grond te schieten. Scager roept burgemeester en wethouders op, contact te zoeken met de natuurorganisaties en lokale partijen. Op die manier zou de plaatselijke doelstelling van 50.000 nieuwe bomen haalbaar moeten zijn.

SOLOACTIE Intussen spreekt BVHlokaal over een soloactie van de VVD. Volgens fractieleider Anouk Haaxma en raadslid Francine van der Velde vroeg BVHlokaal al in 2019 én 2020 om meer groen, omdat dat bij het DNA van de Utrechtse Heuvelrug past. Van der Velde beschuldigt de VVD ervan, een ontgroeningsbeleid te voeren.

advertentie
advertentie