Peter van der Meij, voorzitter Cultuurhoek
Peter van der Meij, voorzitter Cultuurhoek Robert Zwart

Driebergse Cultuurhoek zit ondanks corona niet stil

1 februari 2021 om 12:32 Activiteiten

DRIEBERGEN Net als alle culturele instellingen heeft de Cultuurhoek aan de Engweg in Driebergen een vreemd jaar achter de rug. Lezingen, exposities en voorstellingen werden afgelast. Huurders van de zalen trokken zich noodgedwongen terug. Toch was het volgens voorzitter Peter van der Meij niet alleen maar kommer en kwel. ,,Afgezien van een tegenvallend financieel resultaat hebben we 2020 met een bijzonder positief gevoel afgesloten.”

De Cultuurhoek was net goed op stoom begin vorig jaar. Jarenlang is er gewerkt aan de verbouwing van de achttien ateliers, de foyer, de expositieruimte en de theaterzaal. Exposities, dansavonden en theatervoorstellingen waren ingepland en het Open Podium en de filmclub Arthouse Cine hadden hun succes al bewezen. Driebergen kon hier eindelijk volop van cultuur gaan genieten. Tot corona om de hoek kwam kijken.

Er kwamen anderhalve meter stickers, desinfectiespray en spatschermen. Van der Meij: ,,We hadden dat in no time voor elkaar, zodat een enkele kunstlezing, film en kindervoorstelling toch door kon gaan. Groot succes was het Open Monumentenweekend in het najaar, waar veel Driebergenaren op af kwamen. En tussen de bedrijven zijn er veel klussen opgepakt. Onze kleedruimte is prachtig ingericht, we hebben een invalidentoilet gerealiseerd en onze website is volledig vernieuwd. Met heel veel dank aan de vele vrijwilligers die ons zo fantastisch steunen.”

Door de beperkingen ontstonden er nieuwe initiatieven. Er werd geëxperimenteerd met livestreams, wat resulteerde in een tweedaagse livestream van ‘Gluren op de Heuvelrug’ vanuit de theaterzaal. De mensen die hiermee aan de slag gingen, raakten zo enthousiast dat zij dit vaker willen doen. De start-up Livestream Heuvelrug was geboren. Van der Meij: ,,Daarnaast ontstond er een nieuw concept: kunst achter Glas, waarbij de expositiezaal zo is ingericht en belicht dat tentoongestelde kunstwerken van buitenaf door de grote raampartij kunnen worden bezichtigd. We gaan daarmee door zolang de beperkingen gelden. Vanaf zaterdag 6 februari is het werk van de jonge graficus Lasse van den Dikkenberg te zien.”

Sinds een week wordt de theaterzaal elke dag gebruikt door de Driebergse balletdanser Sven de Wilde. Van der Meij: ,,Om na de zomer in dienst te gaan bij Het Nationale Ballet, moet deze jonge danser elke dag aan zijn techniek werken. De Nationale Balletacademie is gesloten, dus mag hij hier zijn online lessen volgen. We zijn heel blij dat we hem dit kunnen aanbieden. Zo staat onze mooie zaal niet leeg en dragen we bij aan een cultureel doel.” Op woensdag 17 maart is er overigens geen plek voor Sven, dan staan er stemhokjes in de theaterzaal. Van der Meij: ,,We hebben onze zaal aan de gemeente aangeboden voor de verkiezingen. We kunnen een goede routing maken en hebben een perfect luchtverversingssysteem. Hierdoor kunnen inwoners van Driebergen in de Cultuurhoek veilig hun stem uitbrengen op 17 maart.”

advertentie
advertentie