Henk Veldhuizen wijst het grootste probleemgebied aan op de kaart
Henk Veldhuizen wijst het grootste probleemgebied aan op de kaart Wilco Willemse

Gemeente pakt wateroverlast Amerongen aan

13 mei 2018 om 07:15 lokaal

AMERONGEN Het is prachtig wonen in het groene oostelijke deel van Amerongen. Ook het oude dorp is geliefd vanwege het authentieke karakter. Maar tijdens zware regenval hebben sommige bewoners behoorlijke wateroverlast. De gemeente onderkent het probleem en gaat de komende jaren onder de noemer 'Amerongen regenwaterproof' op aangewezen plekken het schoon- en vuilwatersysteem van elkaar scheiden. Zo zorgt hevige regenval niet voor overbelasting van het riool.

Wilco Willemse

Het huidige systeem is een gemengd stelsel van riool- en hemelwaterafvoer. Onder normale omstandigheden werkt dat prima, maar bij meer dan één millimeter per uur regen gaat het mis. De overstorten op Zandvoort en de Nederstraat, kunnen het dan niet meer aan. Het gevolg: straten staan blank en kelders lopen vol water. Niet alleen met regenwater, ook met water uit het riool. Geen pretje dus.

KLIMAATVERANDERING Projectleider van de gemeente, Kees van Zutphen legt uit: ,,De huidige situatie is niet houdbaar. Door het klimaatverandering zullen we in de toekomst steeds vaker te maken krijgen met zware regenval. Amerongen ligt tegen een heuvel en dat betekent dat regenwater de makkelijkste weg naar beneden zoekt. Steeds dezelfde locaties hebben daar last van. Vooral bewoners in de omgeving van De Del hebben het water al snel in de straat. Ook onder aan de Koenestraat en in het oude dorp is wateroverlast een probleem."

INFILTRATIEBUIZEN De Rijksoverheid gaf de gemeente opdracht om vanwege milieueisen de overstort van vuilwater in de uiterwaarden te beperken en zo de waterkwaliteit van de rivier te verbeteren. Wethouder Henk Veldhuizen: ,,De komende vier jaar rollen we het plan uit in verschillende fasen. We beginnen rond De Del en eindigen in het oude dorp, waar we de riolering vervangen. In totaal investeren we vier miljoen euro. Het plan klinkt eenvoudig: we zorgen dat regenwater niet via de put in het riool terecht komt, maar in de bodem verdwijnt. Dat gebeurt door middel van infiltratiebuizen. Daarin zitten gaatjes waardoor het water door de grond wordt opgenomen. Dat kan prima in Amerongen, omdat tegen de Amerongse Berg vooral zandgrond ligt en daar loopt het water gemakkelijk in weg. En hoe sneller het water hoog in Amerongen verwerkt wordt, hoe minder druk er komt op het rioleringssysteem in de lagergelegen delen."

ZELF DOEN ,,Inwoners kunnen zelf ook zorgen dat regenwater niet via de regenpijp het riool in loopt", geeft Van Zutphen aan. ,,Bijvoorbeeld door een regenton aan te sluiten op de regenpijp of de pijp af te koppelen zodat regenwater wegzakt in de grond. Ook een deel terras vervangen door beplanting helpt om overtollig regenwater via de natuurlijke weg af te voeren. Afgelopen week viel er in het werkgebied een folder in de bus waar dat uitgelegd staat."

INFORMATIE De gemeente houdt informatieavonden om de bewoners op de hoogte te brengen van de werkzaamheden en vragen te beantwoorden. Veldhuizen: ,,Het is een hele operatie. Als jouw straat aan de beurt is, geeft dat best overlast en daar bereiden we bewoners goed op voor. De eerste bijeenkomst over het hele project is op dinsdag 15 mei om 19.30 uur in Allemanswaard. Op woensdag 6 juni volgt dan de bijeenkomst voor het eerste gebied waar we aan het werk gaan. De planning is dat we met de werkzaamheden beginnen in november."

Op www.heuvelrug.nl/amerongenregenwaterproof is meer te lezen over het project.

advertentie
advertentie