Afbeelding
Monique José Timmermans

Stemmen voor kunst

8 mei 2018 om 15:00 lokaal

MAARN/DOORN De organisatoren van de Kunstroute 2018 hebben in de afgelopen maanden veel stappen gezet. ,,Met als resultaat een interessant en breed aanbod op 28 locaties met in totaal meer dan 50 kunstenaars. In beide dorpen verwelkomen zij bezoekers in hun ateliers op 2 en 3 juni tussen 12.00 en 17.00 uur", vertellen Ad van Rijn en Denise Hulst. 

Door Monique José Timmermans

STEMMEN De Kunstroute wordt afgetrapt op vrijdagavond 1 juni bij Boek & Koek, de boekwinkel in het centrum van Maarn. ,,Daar is onder genot van een hapje en een praatje de uitreiking van twee prijzen, die van een vakjury en een publieksjury. Vanaf zondag kan er voor de publieksprijs gestemd worden op de kunstwerken via de website www.kunstroute-heuvelrug.nl of de facebookpagina. Bovendien staan we op zaterdag 19 mei zowel in Doorn in de Passage  als in Maarn bij de Plus met een fotoboek van de kunstwerken die meedingen naar de prijs. Ook dan kan iedereen een stem uitbrengen."

VOORPROEFJE Zo krijgt het publiek alvast een voorproefje om in de stemming te komen. Voor de kunstenaars is het belangrijk dat er gestemd wordt. De winnaars krijgen een expositie in het Cultuurhuis in Doorn en een eervolle vermelding op de website en in de folder van 2019. 

UITREIKING De publieksprijs wordt vrijdagavond 1 juni uitgereikt door wethouder Hans Nijhoff. Niet alleen de publieksprijs wordt uitgereikt, ook de vakjury spreekt haar oordeel uit. Auteurs en illustrators van prentenboeken Ingrid en Dieter Schubert – zelf veelvuldig in de prijzen gevallen – tekenen voor deze uitreiking.

[ROUTE} En dan volgt aansluitend het weekend waar alles uiteindelijk om draait. De grote flyer met adressen van de ateliers en plattegronden van de dorpen wijzen de weg naar de locaties waar een breed aanbod van kunst is te zien. ,,De Kunstroute is zo leuk omdat het een laagdrempelige manier is om kennis te maken met een heel breed aanbod van kunstvormen. De kunstenaars vinden het echt leuk om de geïnteresseerde bezoekers gastvrij te ontvangen en te vertellen over de achtergrond en totstandkoming van hun werk." Zo maakt het publiek kennis met verschillende kunstvormen, materialen en technieken.

BESCHEIDEN ,,We merken dat kunstenaars heel bescheiden zijn, de prachtigste werken blijven zo ongezien op de zolder. Met deze editie van de kunstroute hebben we ook een aantal van deze nog onbekende kunstenaars weten toe te voegen." Met schilders, beeldhouwers, fotografen en een edelsmid is het aanbod gevarieerd. Ook is er keramiek en glas te bewonderen en vergeet de ateliers aan de randen van de dorpen niet, zoals Stameren of De Beukentoppers, het collectief dat als enige deelnemer werkt vanuit Maarsbergen. 

INFORMATIE Via de website www.kunstroute-heuvelrug.nl is meer informatie over de ateliers en kunstenaars te vinden. De opvallend groene flyer en vlaggen wijzen de bezoekers de weg in het weekend zelf. ,,En uiteraard op de 19e mei bij de stands waar u ook kunt stemmen."

advertentie
advertentie