De broers Jan en Herman Roelofs knippen het lint door en openen de tentoonstelling. Jos Rams (links) kijkt trots toe
De broers Jan en Herman Roelofs knippen het lint door en openen de tentoonstelling. Jos Rams (links) kijkt trots toe Wilco Willemse

Terug in Leersum van de mobilisatie

6 mei 2018 om 07:20 lokaal

LEERSUM De afgelopen vier maanden stonden voor de 'Tijdlijn van Leersum', Leersums eigen geschiedenismuseum, in het teken van 65 jaar Bloemencorso. Naast de vaste collectie die de laatste 150.000 jaar van Leersum weergeeft, was dat de eerste wisseltentoonstelling.

Wilco Willemse

Met hulp van Hans Charvat, voorzitter van Bloemencorso Leersum, werd een kleurige verzameling samengesteld. Gemiddeld bezochten 60 mensen per week de expositie op de eerste verdieping in De Binder. Voor de Historische Vereniging Leersum een behoorlijk succes. Nu is het tijd voor het tweede onderwerp: Leersum en de mobilisatie.

ENTHOUSIAST Jos Rams opende maandag namens de Historische Vereniging Leersum, de initiatiefnemer van de Tijdslijn, de nieuwe expositie. Dat deed hij met een enthousiast verhaal over Leersum in de begindagen van de Tweede Wereldoorlog en het 11e Regiment Infanterie, dat gelegerd was in Leersum. De officiële opening, het doorknippen van het lint, werd verricht door de broers Jan en Herman Roelofs. Zij wonen allebei in Leersum en hun vader was de in Leersum ingekwartierde Jan Roelofs. Dertig geïnteresseerden waren bij de opening aanwezig en zagen de vitrinekasten gevuld met foto's en voorwerpen uit de tijd van de mobilisatie in 1939-'40.

TWEE GULDEN Voor Jos Rams was het een feest om de tentoonstelling vorm te geven. ,,Het onderwerp interesseert me enorm. Het is een hobby van me om gegevens te verzamelen over wat in Leersum in de begintijd van de oorlog is gebeurd. Je moet je voorstellen dat het dorp bijna verdubbelde. Er woonden 2200 mensen in Leersum begin jaren '40. Daar kwamen tijdens de mobilisatie 2000 soldaten bij. De burgemeester was de aangewezen persoon om inwoners van Leersum te vragen om soldaten onder te brengen. Zij kregen daar een vergoeding van twee gulden per soldaat voor. In die tijd was de gemiddelde Nederlander erg vaderlandslievend en bijna niemand weigerde. Vooral op de grote boerderijen rond de huidige Boerenbuurt, op Gerritjeshoeve en bij boer Versteegh, vonden veel soldaten een plek. Maar ook op andere boerderijen, op hooizolders, bij mensen thuis, in scholen, schuren en het gemeentehuis werden soldaten opgevangen."

GREBBELINIE Het 11e Regiment Infanterie was het reserveregiment voor de Grebbelinie en werd ook wel het 'Achterhoekse Regiment' genoemd, naar de plek waar veel van de soldaten vandaan kwamen. Rams: ,,Leersum lag als dorp vlakbij de Grebbelinie en was dus een geschikte plek voor deze soldaten. Aanvankelijk waren de Leersumers best sceptisch, maar al snel hoorden de soldaten er helemaal bij. Veel van die jongens waren boerenzoons en daarom voelde ze zich al snel thuis in Leersum. Het is bekend dat de soldaten veel meehielpen op de boerenbedrijven en met allerlei andere klussen in het dorp."

JAN ROELOFS Van één van die soldaten weet Rams wat meer dan van de andere: ,,Jan Roelofs was één van de soldaten binnen het 11e RI. Na de oorlog wist hij Leersum snel weer te vinden. Zijn liefje woonde er namelijk en hij kon niet wachten om naar haar terug te keren toen de oorlog voorbij was. Zijn zoons Jan en Herman wonen nu nog in Leersum en van hun heb ik prachtige verhalen gehoord. Ze hebben me ook geholpen om de tentoonstelling te vullen met mooi fotomateriaal uit hun privécollectie. Dat maakt deze tentoonstelling écht Leersums."

De expositie is te bezoeken tijdens de openingstijden van de bieb.

advertentie
advertentie