Nog vragen genoeg voor het twaalfde seizoen. Helma Monteban en Ruud de Jonge zijn er maar druk mee.
Nog vragen genoeg voor het twaalfde seizoen. Helma Monteban en Ruud de Jonge zijn er maar druk mee. Wilco Willemse

Elfde seizoen Pubkwis nadert ontknoping

5 mei 2018 om 06:31 lokaal

AMERONGEN/HEUVELRUG De 'Pubkwis Utrechtse Heuvelrug' is in de regio een bekend begrip. Al elf seizoenen leveren partners Helma Monteban en Ruud de Jonge de vragen voor de vijf locaties: Amerongen, Leersum, Driebergen, Woudenberg en Austerlitz. 75 teams maken zich elke eerste dinsdag van de maand op voor een competitie tegen hun plaatsgenoten.

Wilco Willemse

Monteban kende het vragenspelletje uit de pubs in Engeland, waar ze gewoond heeft. Eenmaal terug in Nederland maakte ze kennis met een variant in Oosterhout, waar ze nog steeds meespeelt.

GOEDE SFEER ,,Het is ook zo leuk om te doen. Gezellig en ongedwongen, soms ook fanatiek maar altijd in goede sfeer. En je leert nog eens wat. In 2007 besloot ik in restaurant Buitenlust zelf een Pubkwis te organiseren en komende dinsdag sluiten we ons elfde seizoen af. Wat in Amerongen begon, wordt nu in vijf plaatsen gedaan. Op elk van die locaties wordt op dezelfde dag en tijd dezelfde quiz gespeeld. Elke plek heeft een eigen sfeer, bepaald door de presentator en jury, en natuurlijk door de uitbater van de locatie. Eigenlijk zijn we zelf alleen maar in Amerongen op de wedstrijddag. Waarschijnlijk hebben ze in Austerlitz geen idee wie 'Ruud en Helma' zijn, terwijl in Amerongen iedereen dat weet."

NOTITIEBLOKJES Het steeds weer verzinnen van nieuwe vragen valt Monteban en De Jonge eigenlijk reuze mee. De Jonge ,,Elke Pubkwis heeft acht rondes met tien vragen. De eerste ronde is altijd een plaatjesronde en er zit een geluidsronde in. Ook is er altijd een afkortingsvraag, een dicteevraag en een vraag over de provincie Utrecht. We proberen ook actuele vragen in de quiz te stoppen. We hebben overal notitieblokjes liggen. In de auto, de binnenzak van onze jassen, bij het kijken van het journaal, overal liggen papiertjes met notities. De kunst is om soms net niet te vragen wat deelnemers bij het onderwerp verwachten."

AANTEKENINGEN Per maand zijn ze er samen wel twee dagen druk mee. Monteban neemt het leeuwendeel van de vragen voor haar rekening. ,,Op m'n werkkamer puilt één laatje helemaal uit van alle aantekeningen die we nog kunnen gebruiken. Ook nemen we vragen uit andere quizzen over en dat gebeurt andersom ook. Laatst hoorde ik in Oosterhout precies dezelfde vraag, in exact dezelfde bewoording, als een vraag uit onze Pubkwis. Het antwoord wist ik alleen niet meer, dus ik had er weinig aan. In principe maak ik de quiz, maar Ruud draagt ook veel vragen aan. Hij is een kei in het verzinnen van de foute antwoorden bij een meerkeuzevraag om iedereen erin te laten tuinen. Ook is hij sterk in taal en de licht ondeugende vragen. Ik zorg dat een week van tevoren de hele quiz klaar is en dan kijkt Ruud alles nog door."

WIKIPEDIA De Jonge vindt het knap wat de teams presteren: ,,Zelf zou ik er niks van bakken. Het presenteren van de vragen is wel echt een feestje. Soms verzinnen we een vraag waarvan je zeker weet dat de zaal er leuk op reageert, daar kan ik me dan echt op verheugen. Ook het jureren vind ik leuk, je komt de gekste antwoorden tegen. Het is wel doorwerken, in Amerongen doen 21 teams mee en na elke ronde betekent dat dus 21 velletjes met tien antwoorden nakijken en beoordelen. Ik verwerk ook de protesten. Na elke Pubkwis is er wel een vraag waarop meerdere antwoorden mogelijk zijn. Wij zeggen altijd: wikipedia bepaalt!"

HINT De laatste Pubkwis van dit seizoen is op dinsdag 8 mei. De hint van deze maand: Nederlanders zochten met een vrouw.

advertentie
advertentie