Afbeelding
ROOS KOOLE

'Toegankelijkheid kan beter'

26 april 2018 om 16:00 lokaal

HEUVELRUG De gemeente wil binnenkort in de verschillende dorpen een schouw organiseren, om hindernissen voor mensen met een beperking beter in beeld te krijgen. Volgens beleidsmedewerker en ervaringsdeskundige Joyce van der Klauw is het voor inwoners en bezoekers met een fysieke beperking heel belangrijk om met hun rolstoel overal te kunnen komen. Dat is nu op veel plekken niet het geval.

Michiel Schaaij

Burgemeester Frits Naafs noemt het voorbeeld van de Acacialaan in Doorn, waar bewoners van het Zonnehuis jarenlang onnodig veel hindernissen ondervonden op weg naar het winkelgebied of de weekmarkt. De Acacialaan is onder handen genomen en wordt volgende maand opgeleverd. Maar de gemeente verwacht tijdens de schouw meer plekken tegen te komen, waar inwoners met een beperking door obstakels onnodig worden gehinderd.

ONDER DE LOEP Ambtenaar Van der Klauw zegt de openbare buitenruimte in de verschillende Heuvelrugdorpen kritisch onder de loep te willen nemen. Daarbij is het van belang om mét en niet alleen óver mensen met een beperking te praten. ,,De vraag is: waar loop je nou letterlijk en figuurlijk tegenaan", zegt Van der Klauw. ,,De meeste mensen hebben die hindernissen niet eens in de gaten. Je gaat ze pas zien, als je een stukje oploopt met iemand die gehinderd wordt."

WINSTPUNTEN Opmerkelijk genoeg is één van die moeilijk toegankelijke plekken het gemeenteplein voor Cultuurhuis Pléiade. Om een paspoort aan te vragen of een rijbewijs te verlengen moeten inwoners de nogal hobbelige bestrating trotseren. ,,Het is niet het meest toegankelijke plein ever", bevestigt Van der Klauw met gevoel voor understatement. ,,Maar over dat plein is al heel veel gezegd. Ik weet niet of we het meteen moeten opentrekken of dat we onze winstpunten eerst ergens anders moeten halen."

GEEN TROTTOIRS Ook andere Heuvelrugkernen kennen problemen met de toegankelijkheid, die niet eenvoudig op te lossen zijn. Zo wijst wethouder Henk Veldhuizen (CDA) erop, dat er in Maarn nauwelijks trottoirs zijn te vinden. Wethouder Nijhof verwacht ook knelpunten in het 'oude dorp' van zijn woonplaats Amerongen. ,,Het is een beschermd dorpsgezicht, maar het is lastig om je er met een rolstoel te verplaatsen."

ZIELIGE PLAATJES Overigens zegt Nijhof te willen waken voor ,,zielige plaatjes". Zo heeft hij geen behoefte om tijdens de schouw zelf in een rolstoel te gaan zitten. ,,Maar het is duidelijk dat de openbare ruimte wél behoefte aan een kwaliteitsverbetering, als het gaat om de toegankelijkheid." Nijhof is extra gemotiveerd omdat Utrechtse Heuvelrug door de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) is uitgekozen voor het Koploperprogramma VN-Verdrag Handicap.

VERWACHTINGEN Beleidsambtenaar Van der Klauw wil waken voor al te grote verwachtingen naar aanleiding van de schouw. ,,We hebben niet de ambitie om bospaden te gaan asfalteren. Je moet met elkaar een middenweg zien te vinden." Maar ze is optimistisch over de uitkomst. De data van de openbare schouw worden nog door de gemeente bekendgemaakt.

advertentie
advertentie