Afbeelding
Dorpsjournalist.nl

De mariniers willen niet verhuizen

23 april 2018 om 12:30 lokaal

DOORN Het is nog onduidelijk of de weerstand onder mariniers ertoe leidt dat de aangekondigde kazerneverhuizing wordt teruggedraaid. Volgens een gezamenlijke enquête in opdracht van het Ministerie van Defensie en de provincie Zeeland, zou meer dan 85 procent van hen er niets voor voelen om over vier jaar van Doorn naar Vlissingen te verkassen.

Michiel  Schaaij

Meer dan de helft van de Doornse mariniers vulde de enquête in en slechts één procent was positief over de kazerneverhuizing. De vakbonden AFMP en VBM waarschuwen al enige tijd voor een leegloop van het Korps Mariniers, als minister van Defensie Ank Bijleveld (CDA) voet bij stuk houdt en de bouw van een nieuwe kazerne in Vlissingen doorzet.

BEELDVORMING De provincie Zeeland heeft laten weten dat het de weerstand onder mariniers betreurt en dat het beeld dat de mariniers over Zeeland hebben niet klopt. Om de beeldvorming bij te sturen, komt Zeeland met een digitaal magazine over wonen, werken en leven in de kustprovincie. Daar zouden genoeg koopwoningen voor mariniers beschikbaar zijn. Het vermeende gebrek aan werkgelegenheid voor hun partners wordt door Zeeland tegengesproken.

KRITIEK Intussen heeft burgemeester Frits Naafs kritiek geuit op voormalig defensieminister Hans Hillen. De oud bewindsman verklaarde vorige week dat hij het plan van de gemeente Utrechtse Heuvelrug om de kazerne voor Doorn te behouden nooit serieus heeft genomen. Hillen vond dat de zogenaamde business case van toenmalig Heuvelrugwethouder Roy Pamboer te laat kwam.

PETITIE ,,In de periode daarvoor was er niets op het terrein mogelijk. Het was mosterd na de maaltijd", aldus Hillen. Naafs ziet in die uitspraak ,,een bewijs van de arrogante manier waarop Hillen in 2012 het verhuisbesluit nam". Vorige week nam de burgemeester 12 duizend digitale handtekeningen tegen de sluiting van de Van Braam Houckgeestkazerne in ontvangst. Initiatiefnemer Miriam Appels hoopt dat haar petitie het tij keert en dat de kazerneverhuizing wordt afgeblazen.

advertentie
advertentie