Het pand aan de Overstraat is tot nader order gesloten.
Het pand aan de Overstraat is tot nader order gesloten. Wilco Willemse

'Wietteelt komt overal voor'

23 april 2018 om 06:39 lokaal

AMERONGEN Burgemeester Frits Naafs heeft vorige week een pand aan de Overstraat in Amerongen gesloten, nadat daar een hennepkwekerij was ontdekt. De huurders van het pand, een man en vrouw uit Elst, zijn dezelfde week nog aangehouden. In totaal zijn ongeveer 800 wietplanten in beslag genomen en vernietigd.

Wilco Willemse

Volgens wijkagent Arend Jan van Hattum is het regelmatig raak: ,,In onze regio, Amerongen, Leersum, Overberg en Maarsbergen, voeren we gemiddeld tien onderzoeken per jaar uit. In ongeveer de helft van de gevallen blijkt er ook daadwerkelijk iets aan de hand te zijn. Het is ook lucratieve business. Een plantje levert zomaar honderd euro aan wietoogst op en dat kan in ongeveer acht weken gekweekt worden. Dat zijn dus zes oogsten per jaar. In het geval in Amerongen heb je het dan over een opbrengst van een kleine vijf ton."

OVERAL Van Hattum geeft aan dat het niet gek is dat er midden in het dorp gekweekt wordt. ,,Wietteelt komt overal voor. Niet alleen op verlaten industrieterreinen, maar ook in woningen, boerderijen en winkelpanden. Vaak worden leegstaande panden verhuurd en is de verhuurder al lang blij dat hij wat inkomsten heeft. Het zou enorm helpen als pandeigenaren zelf regelmatig controleren of er in hun panden niks illegaals gebeurt. Maar ook waakzaamheid vanuit de buurt kan deze vorm van criminaliteit tegengaan."

INTEGRAAL De wijkagent merkt op dat er maar een enkele keer sprake is van huistelers. ,,Je mag thuis geen wietplanten hebben. Dat is verboden. Maar dat is meestal niet wat wij tegenkomen. Het is vaak een vorm van georganiseerde misdaad. Dat is minder makkelijk te herleiden naar de bron, die vaak van grote afstand opereert. De gemeente voert een integraal veiligheidsplan uit en daar spreken we af dat we een gezamenlijke signaleringsfunctie hebben. Dat wil zeggen dat bijvoorbeeld de energiemaatschappij ook meekijkt of er grote afwijkingen zijn in energieverbruik. Ook verhuurders wordt gevraagd scherp te zijn op wat er gebeurt in hun panden."

OMWONENDEN Omdat er ook regelmatig kwekerijen in woonwijken opgerold worden, vraagt de politie ook de medewerking van omwonenden. Van Hattum: ,,Het zou mooi zijn als omwonenden ook een oogje in het zeil houden. Het inrichten van een wietplantage gaat vaak gepaard met een behoorlijke verbouwing. Er zijn stellages nodig, afzuiginstallaties, isolatie en veel lampen. Als je iets verdachts ziet, maak er dan melding van. Dat kan ook anoniem. Ook voor eigen veiligheid is dat belangrijk. Er is namelijk altijd groot risico op brandgevaar bij een wietplantage. En vergeet niet dat het gewoon criminaliteit is. Heb dus geen schroom of angst, maar maak melding als er iets opvallends gebeurt."

POLITIEK Ook de politiek houdt zich bezig met de hennepvondst in Amerongen. Daar speelt nu de vraag of de huurbaas niet al te erg de dupe is als huurders de fout in zijn gegaan, vaak door de verhuurder te hebben misleid. De burgemeester heeft het pand aan de Overstraat voor zes maanden gesloten. Dat mag hij ook via de opiumwet.

Volgens Erik van Buiten van D66 zou dat leiden tot grote financiële consequenties voor de verhuurder en dus stelt zijn fractie nu vragen aan de raad. Daar wordt ook aangehaald dat er juist gewerkt wordt aan het levendig houden van winkelstraten en het pand in Amerongen neemt een erg prominente plek in in het winkelbeeld van de Overstraat. Zes maanden sluiting, net voor het toeristisch seizoen, zou daar niet in passen.

advertentie
advertentie