Doorn omarmt Servicepunt Sitiolaan

5 april 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

Nog maar net een jaar geleden begonnen, en nu al uitgegroeid tot een gezellige ontmoetingsplek voor en door bewoners in Doorn. GroenLInks/PvdA ging op werkbezoek bij het Servicepunt Sitiolaan. Het is een initiatief van Kwintes (een organisatie die steun levert aan mensen die door welke oorzaak dan ook sociaal of psychisch kwetsbaar zijn) en woningbouwverenigig Heuvelrug Wonen.

Ontmoetingsplek

In een flat aan de Sitiolaan (nr 197) houden de twee organisaties een wekelijks spreekuur, maar voor het overige is het ingericht als ontmoetingsplek voor drie middagen in de week. Dan wordt er samen gekookt en samen gegeten, er zijn workshops creativiteit en internet. De een leert de ander omgaan met de computer, in de voorkamer zitten twee mannen geconcentreerd te schaken en de vrijwilliger die Nederlandse les geeft, komt eerst eens horen hoe het met iedereen gaat. De grens tussen bezoekers en vrijwilliger vervaagt. Buren komen eens binnenlopen en gaan meedoen aan een activiteit, een ander komt hulpvaardig de restanten van haar brei- en haakhobby aanbieden en nummer drie komt een tafel aanbieden en is ook bereid die straks af te leveren bij iemand die hem goed kan gebruiken. Er is een klussendienst opgericht, maar wel uitsluitend gericht op mensen die onvoldoende middelen hebben om een betaald klussenbedrijf in te schakelen.

Inspelen op behoefte

GroenLinks/PvdA vindt het nuttig en nodig dat dit soort ontmoetingsplekken inspelen op de behoeften in wijken en buurten. Het ondersteunt de eigen kracht die bijna iedereen op een of ander terrein wel heeft. Met twintig uur professionele ondersteuning, hergebruikt materiaal en de inzet van heel veel enthousiaste vrijwilligers draait een goedlopend servicepunt met steun en sympathie vanuit de buurt. Conclusie van Wilma Hielema van GroenLinks/PvdA: ‘Dit soort initiatieven speelt in op de behoeften in een buurt, geeft mensen de kracht om zelf iets te ondernemen, of dat nu les geven of les krijgen is. De gemeenschap van Doorn omarmt dit servicepunt; het verdient ook onze steun.’

advertentie
advertentie