Cantatedienst op zondagochtend 9 maart in de Grote Kerk te Driebergen. Voorganger is ds. Hans Baart.

12 april 2014 om 00:00 Activiteiten

Op zondagmorgen 9 maart wordt in de Grote Kerk te Driebergen een

cantatedienst gehouden met de cantate ‘Gottes Zeist ist die allerbeste Zeit’. Voorganger is ds. Hans Baart.

De cantate wordt uitgevoerd door het tot 12 zangers uitgebreide dubbelkwartet Octagon en professionele instrumentalisten onder leiding van Margo van Biezen.

Johann Sebastian Bach heeft deze zeer vroege cantate gecomponeerd voor een rouwplechtigheid. Maar de bijnaam ‘Actus Tragicus’ die deze cantate mee kreeg, staat in contrast met het opgewekte slot ervan. Dat de componist bij het schrijven van de cantate nog jong was - 22 jaar - is bepaald niet te horen: het is een diepzinnig werk. Algemeen wordt dit werk als één van de mooiste cantates van Bach gezien.

De tekst van de cantate bestaat nagenoeg geheel uit korte Bijbelcitaten. In deze teksten is de overgang van de dood die men moet vrezen naar de dood die men kan verwelkomen als toegang tot het paradijs goed herkenbaar.

In muzikaal opzicht is deze cantate bijzonder. Anders dan in veel van zijn latere cantates heeft het koor het belangrijkste aandeel en lopen de delen in elkaar over. Ook de instrumentale bezetting wijkt af van de gangbare: naast het basso continuo gevormd door orgel, cello en contrabas zijn er slechts twee blokfluiten en twee viola da gamba’s te horen.

Op deze eerste zondag van de Veertigdagentijd past cantate 106: van ingetogen tot verwachtingsvol.

advertentie
advertentie