17 februari 2014 om 00:00 Nieuws

Bericht was met foto

Bert Homan (VVD) stopt ermee

Wethouder

plakt niet aan

het pluche

HEUVELRUG - Wethouder Bert Homan (VVD) houdt het voor gezien. Na de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart is hij niet langer beschikbaar als wethouder. Homan beschouwt zijn missie in Utrechtse Heuvelrug als volbracht.

door Michiel Schaaij

,,Op de winkel passen, past mij niet”, zei Homan maandagmiddag tegen de opgetrommelde pers in het Amerongse etablissement Buitenlust. De aankondiging van zijn naderend afscheid stond in het teken van de verkiezingsstrijd. Van achter een met VVD-vlag getooide cafétafel legde Homan uit, waarom hij zijn opdracht in Utrechtse Heuvelrug als voltooid beschouwt. Hij wees daarbij onder meer op de succesvolle inspanningen om onder het verscherpte preventieve toezicht van de provincie uit te komen. Als wethouder van financiën lag Homan zwaar onder vuur, toen provinciaal gedeputeerde Remco van Lunteren de gemeente onder curatele stelde. ,,Maar nu deze en de komende jaarrekening weer met een positief saldo sluiten, heb ik aan mijn opdracht voldaan”, stelde Homan maandag vast.

Heikele kwesties

Zicht op een andere baan heeft hij nog niet. ,,Ik kijk rond naar andere bestuurlijke uitdagingen”, aldus Homan. VVD-lijsttrekker Rob Jorg zwaaide de scheidend wethouder alle lof toe. Wel bestreed hij dat er de komende jaren in Utrechtse Heuvelrug alleen nog maar op de winkel gepast hoeft te worden. Homan kwam in 2010 over van de Zuid-Hollandse gemeente Teylingen. Daar liet hij zijn wethouderszetel eveneens na één termijn achter, omdat hij zich niet kon vinden in bezuinigingen op het gebied van recreatie en toerisme. Eenmaal op zijn post in Utrechtse Heuvelrug kreeg Homan het controversiele dossier van het nieuwe gemeentekantoor op zijn bordje. Andere heikele kwesties waren onder andere de vervanging van de openbare verlichting en verkeersproblemen in de verschillende Heuvelrugdorpen.

Politieke irritatie

Homans optreden in de publiciteit zorgde regelmatig voor politieke irritatie. In mei vorig jaar overleefde hij een motie van wantrouwen van SGP-er Gerrit Boonzaaijer, omdat D66 en Groen Links/PvdA hun liberale coalitiegenoot niet wilden laten vallen. Overigens was de wethouder binnen de plaatselijke VVD-afdeling niet helemaal onomstreden. Een prominente VVD-er bevestigde eerder al tegenover deze krant, dat het voor de liberalen niet vanzelfsprekend was om Homan na de verkiezingen weer als wethouder naar voren te schuiven.

Foto: Homan kondigt afscheid aan.jpg

Bijschrift: Vlak voordat hij zijn afscheid aankondigt, overlegt Bert Homan (midden) nog even met VVD-lijsttrekker Rob Jorg.

Michiel Schaaij

www.dorpsjournalist.nl

________________________________

Bij aankomst bij de Koninklijke BDU is dit bericht gecontroleerd op de aanwezigheid van virussen.

________________________________

advertentie
advertentie