Lezing voor SacredBridgesproject

17 februari 2014 om 00:00 Nieuws

DRIEBERGEN - In het kader van het SacredBridgesconcert dat het Driebergs koor Scherzando op zaterdag 3 en zondag 4 mei uitvoert in Utrecht en Driebergen, geeft Roel Bosch een lezing op zondag 2 maart in de nieuwe Turkse moskee in Utrecht.

Bosch is predikant in Zeist en auteur van diverse boeken, onder andere over psalmen. In zijn lezing zal hij licht werpen op de verbindende betekenis van psalmen tussen de christelijke en joodse cultuur en op Ali Ufkî, die de psalmteksten en muziek in de 17e eeuw heeft geïntroduceerd aan het hof van de Sultan van Constantinopel. Hiermee worden de psalmen een ‘heilige brug’ tussen culturen.

Als poëzie van grote klasse trekken de psalmen in elke periode en cultuur weer nieuwe lezers en zangers. De religieuze basis is overduidelijk; maar tegelijk gaan ze steeds over de manier waarop mensen het moeten uithouden met zichzelf, over hun vrienden en vijanden, over tegenslag en geluk.

In het SacredBridgesproject komt tot uiting hoe deze oorspronkelijk Hebreeuwse teksten voor christenen en later ook voor islamieten aan het Hof van de Sultan een bron van inspiratie zijn geworden. De psalmen spreken van moed en vertrouwen: dat recht en vrede uiteindelijk winnen van onrecht en haat.

Een gezamenlijk verleden, muziek en een gedeeld ideaal kunnen mensen met elkaar in contact brengen en verbinden. De lezing wordt afgewisseld met muziek van de Turkse muziek- en dansgroep Grup Kardelen, bestaande uit een fluitspeler, slagwerker, zanger en twee derwisjdansers. Er worden Turkse lekkernijen aangeboden (opbrengst voor de moskee); ook een rondleiding door de moskee wordt aangeboden. Iedereen is van harte welkom. Toegang is gratis; aanvang 14.30 en sluiting 16.30 uur. Het adres van de ULU Moskee is Kanaalstraat 1 in Utrecht, vijf minuten lopen van de Jaarbeursuitgang van treinstation Utrecht.

advertentie
advertentie