17 februari 2014 om 00:00 Nieuws

Politieke blokkade voor De Woerd

Landgoedplan

is splijtzwam

in de wijk

DRIEBERGEN - De samenvoeging van het voormalige composteerterrein aan de Meerkoet met landgoed De Woerd in Driebergen is voorlopig uitgesteld. Een meerderheid van de politieke partijen vindt het plan nog niet rijp om in de gemeenteraad behandeld te worden.

door Michiel Schaaij

Tegenstanders van de gebiedsontwikkeling haalden vorige week woensdagavond hun gram. Ze vroegen spreektijd in de raadscommissie Ruimte om hun boosheid op wethouders Tim Verhoef (Groen Links/PvdA) en Bert Homan (VVD) te uitten. Verhoef zou hen niet tijdig bij de planvorming hebben betrokken, terwijl Homan eerder had beloofd om het oude composteerterrein van de gemeente aan de natuur terug te geven. Nu blijkt dat daar een nieuwe woning voor landgoedeigenaar Eegh van Arkel gebouwd gaat worden, kwamen ze in het geweer. ,,Teruggeven aan de natuur is wat anders dan het bouwen van een woning”, aldus bewoonster Mastenbroek van de Faunalaan.

Grote verliezer

Straatgenoot Pim van de Beek verzette zich tegen de plannen om op het samengevoegde landgoed een hondenuitlaatplek, klompenpad en speelbos aan te leggen. ,,De natuur wordt daardoor de grote verliezer”, voorspelde hij. Van de Beek vindt dat de aanwezige boommarters, reeën, vleermuizen en vogels rust verdienen. Natuurdeskundige Patrick Greeven van IVN en Milieuzorg Zeist wees bovendien op de aanwezigheid van de dassenburcht in de omgeving. Overigens zorgen de plannen voor het oude composteerterrein voor een fikse tweespalt in de wijk Hoenderdaal. Ook voorstanders van het landgoedplan hadden zich als inspreker bij de raadscommissie aangemeld. ,,We vragen niet om een ijzeren speeltuin, want kinderen spelen veel liever in het bos”, zei initiatiefneemster Barbara van der Aa over de natuurspeelplaats. Om haar argument kracht bij te zetten hadden de voorstanders 186 handtekeningen en een dikke stapel kindertekeningen meegebracht.

Gebrekkige voorbereiding

De politieke partijen zaten met de elkaar bestrijdende inwoners in hun maag. Er klonk veel kritiek op de gebrekkige bestuurlijke voorbereiding door het college. Driebergenaar Guus Geersing (ChristenUnie) zei het onjuist te vinden, dat er geen tijd meer was om alle buurtbewoners bij de planvorming te betrekken. Hij drong er bij het college op aan om eerst maar eens met omwonenden en organisaties te gaan praten. Plaatsgenoot Sybe Streekstra (BVH) was zelfs onthutst over de gang van zaken. ,,Er ontbreekt te veel informatie om tot een verantwoord besluit te komen”, zo luidde zijn oordeel. Omdat vijf van de acht partijen in de raadscommissie er ook zo over dachten, is de uitbreiding van landgoed De Woerd afgevoerd van de agenda van de komende raadsvergadering. Van der Aa toonde zich teleurgesteld, vooral omdat de samenwerking tussen de initiatiefnemers en de gemeente zo vlotjes verliep. ,,Een gemeente die op zo’n manier uit haar stoel komt, is goud waard”, aldus Van der Aa.

advertentie
advertentie