Ingezonden brief: 'Dicht op zondag'

11 februari 2014 om 00:00 Nieuws

De uitslag van de tweede peiling over de zondagopenstelling is binnen. 69 procent van de winkeliers wil dat de winkels op zondag weer dichtgaan. Het wordt slikken voor de mensen die gewend zijn om op die dag naar de super te gaan, want D66 stemt tegen de openstelling. Hugo Prakke, de lijsttrekker van die partij, schreef namelijk afgelopen maand in deze krant dat hij voorstander is 'van de vrijheid voor winkeliers en ondernemers om zelf en met elkaar te bepalen wat hun openingstijden zijn.'

Nou, wat die winkeliers in overgrote meerderheid willen, is duidelijk: dicht op zondag! Als Prakke en zijn fractie evenwel toch tegen die wens ingaan, dan zou hij liegen en totaal ongeloofwaardig zijn. Dat kan toch niet waar zijn? Dan zou hij zijn uitspraak alleen gedaan hebben om een mooie indruk van zichzelf te geven. Liegende politici, dat bestáát toch niet? Bovendien zou Prakke dan voor de derde keer vriendje Verberne (Jumbo) ter wille zijn. En D66 en VVD wekten al herhaaldelijk de indruk door die persoon gekocht te zijn. Prakke zal in de raad dus het tegendeel bewijzen. Hij stemt met zijn fractie tegen zondagopenstelling!

VVD is een ander verhaal. Lijsttrekker Rob Jorg schreef in deze krant dat zondagopenstelling nodig is, want 'steeds meer omringende gemeenten voeren de vrijheid van winkelen op zondag in.' Door afschaffing van de zondagopenstelling 'zal er steeds meer omzet, en dus werkgelegenheid, uit onze lokale economie wegvloeien naar andere gemeenten.' Ja, geen wonder. Door onze openstelling lopen winkels in omliggende gemeenten nu schade op. Ze moeten dus wel maatregelen nemen. Dat hebben ze te danken aan Jorg en de zijnen. Die veroorzaken deze oneerlijke concurrentie. Een overheid die dat doet, is een corrupte overheid.

Wat Jorg doet is politiek bedrijven op peuterspeelzaalniveau. Een peuter slaat met een plastic schepje andere kinderen. Die anderen beginnen terug te slaan, waarna de peuter uitroept: 'Ik moet wel slaan, want de anderen doen het ook!'

En wat de VVD-lijsttrekker beweert, klopt feitelijk niet. De omliggende gemeenten zijn: Woudenberg, Scherpenzeel, Renswoude, Veenendaal, Rhenen, Wijk bij Duurstede, Bunnik en Zeist. Daarvan heeft alleen Bunnik een volledige openstelling. Wijk heeft een maandelijkse, maar dat is al jaren zo. Zeist experimenteert sinds kort (in de praktijk is het voornamelijk eens in de maand), Rhenen heeft een maandelijkse. Dat is alles. Jokkebrokje Jorg probeert dus de bevolking een rad voor de ogen te draaien.

Wat had moeten gebeuren (en alsnog moet), is dat onze gemeente het gesprek was aangegaan met andere gemeenten om tot een uniform beleid te komen. Daarbij dient een vrije dag voor iedereen de norm te zijn. Ook winkeliers moeten zich een vrije zondag met de kinderen kunnen veroorloven. Het enige wat politici van VVD en D66 hebben bereikt, is rivaliteit, ter wille van de supermarkten. Dat was kortzichtig en opportunistisch!

Marco Books, Doorn

advertentie
advertentie