Meer draagvlak voor koopzondag

5 februari 2014 om 00:00 Nieuws

HEUVELRUG - De inwoners van Utrechtse Heuvelrug zijn nog steeds verdeeld over de koopzondag. Maar in een brief aan de gemeenteraad signaleert het college ,,een lichte verschuiving ten gunste van de zondagopenstelling".

door Michiel Schaaij

Om te meten of de proef met de koopzondag in goede aarde valt bij het Heuvelrugpubliek, hield de gemeente in juli en in december vorig jaar een peiling onder inwoners en winkeliers. De resultaten van de tweede enquête zijn woensdagochtend bekendgemaakt. De verschillen tussen beide steekproeven zijn beperkt, al lijken de voorstanders van de zondagopenstelling iets duidelijker de overhand te hebben. Precies de helft van de ondervraagden ziet de nieuwe koopzondag wel zitten. Van 41 procent van de deelnemers mogen de winkels op zondag hun deuren gesloten houden. In september lagen die percentages nog op respectievelijk 47 en 42 procent.

Het aantal principiële tegenstanders van de koopzondag is gedaald. In september vorig jaar had één op de tien ondervraagde Heuvelruggers niet op zondag gewinkeld. In december lag het aantal thuisblijvers drie procent lager. Uit protest mijden deze klanten ook op doordeweekse dagen winkels die aan de zondagopenstelling meedoen. Behalve de schending van de zondagsrust die de principiële tegenstanders ervaren, levert de koopzondag weinig overlast op. Alleen in Amerongen vindt negen procent van de

ondervraagden dat de verkeersdrukte is toegenomen.

De winkeliers zelf blijven in overgrote meerderheid tegen de zondagopenstelling. Het aantal tegenstanders is in vergelijking met de

september-enquête zelfs gestegen. Bijna zeven van elke tien ondernemers wil nu dat de politiek de koopzondag afblaast. De proef met de nieuwe winkelopenstelling loopt nog tot half april.

advertentie
advertentie