4 februari 2014 om 00:00 Nieuws

Jeugdtoneel speelt ‘De Hik’

LEERSUM - De Jeugdafdeling van de Darthuizer Toneelvereniging heeft haar laatste repetities achter de rug en gaat zaterdagavond 8 februari laten zien wat een half jaar repeteren heeft voortgebracht. De komedie in drie bedrijven van de schrijver Wolf Engel met de alleszeggende naam ‘De Hik’, biedt de spelers en speelsters in de leeftijd van 12 tot 16 jaar alle gelegenheid hun talenten te tonen.

door Jan Meijer

De regie is in handen van het duo Frouke Zwolsman en Marieke Hek. De laatste doet dat voor het eerst, ,,maar het is alsof ze nooit anders heeft gedaan,’’ zegt haar meer geroutineerde collega. Met een cast van tien acteurs, waaronder vier debutanten hebben de beide dames hun handen vol aan het sturen en corrigeren. ,,Eindeloos herhalen totdat het naar wens verloopt, het is soms bijna topsport.’’ Zowel Marieke als Frouke zijn vol lof over hun ‘jeugdploeg’. ,,Ze zijn leergierig, enthousiast en geconcentreerd. Dat enthousiasme moeten we nog wel eens temperen, maar dat maakt het werken met deze jongens en meiden juist zo leuk.’’

Het stuk gaat over een eigenaar van een landhuis met een hardnekkige hik. Een ijzersterke opening in een schitterend decor is de opmaat voor allerlei komische ontwikkelingen. Een beloning van € 50.000,- voor degene die hem van de hik kan afhelpen trekt twee schurken die het vertrouwen van de vrouw des huizes winnen. Natuurlijk kunnen ze dat niet en breidt de hik zich over alle huisbewoners in een razend tempo uit. Als tijdens het zingen van verjaardagliedjes iedereen in een onbedaarlijk gelach losbarst, is de hik opeens over. Er is niemand die nog hikt. De twee schurken krijgen toch de beloning. 

De succesvolle jeugdafdeling blijft op zoek naar nieuwe talenten. Na dit stuk zullen enkele spelers overstappen naar de volwassenen en is aanwas dringend gewenst. ,,Wie van degenen die dit stuk heeft gezien, denkt dat-ie het beter kan?’’ dagen de regisseurs de Leersumse jeugd uit. Dat is meteen een uitnodiging om zaterdag in De Binder te komen kijken.

Kaarten à € 5,- zijn te koop bij De Binder, Albert Heijn Leersum en via darthuizertoneel@gmail.com. De zaal is open om 19.30 uur, de voorstelling begint om 20.00 uur. Na afloop is er een after-party met twee aanstormende jeugdige DJ talenten uit Leersum.

advertentie
advertentie