Driebergen verliest intercity status

31 januari 2014 om 00:00 Nieuws

DRIEBERGEN - Het NS-station Driebergen-Zeist verliest definitief zijn intercitystatus. Minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu is niet overtuigd geraakt door argumenten van de tegenstanders.

door Michiel Schaaij

Wethouder Bert Homan (VVD) maakte het Salomonsoordeel vorige week op een persbijeenkomst in Doorn bekend. Eerder toonde de provincie Utrecht zich al tevreden met de zogenaamde sprinter-variant. Daarbij worden reizigers op het traject tussen Utrecht en Arnhem in beide richtingen elke tien minuten bediend met een stoptrein. Volgens berekeningen heeft het verlies van de intercitystatus geen consequenties voor het jaarlijkse aantal reizigers in Driebergen-Zeist.

Veiligheidsincident

Twee jaar geleden trok Homan samen met de stichting Reizigers station Driebergen-Zeist ten strijde om de intercity status voor station Driebergen-Zeist te behouden. De wethouder was bang dat het station zonder intercity treinen zou degraderen tot ,,een halte in het bos". Zo'n 4100 treinreizigers tekenden een petitie voor het behoud van de sneltreinhalte. Een actie op perron drie van het station leidde zelfs tot een veiligheidsincident. Nadat wapperende VVD-vlaggen het zicht van een machinist ontnamen, stuurde de spoorwegen een veiligheidsteam op Homan en zijn mede-actievoerders af.

Vertraging

Het is nog niet bekend wanneer de laatste intercity trein in Driebergen stopt. In de oorspronkelijke plannen van het ministerie zou het in 2020 zover kunnen zijn. Maar inmiddels is er vertraging opgetreden bij het programma Hoogfrequent Spoorvervoer en ligt 2023 meer voor de hand. Met het opheffen van de intercity status komen de rechtstreekse verbindingen tussen Driebergen-Zeist en Arnhem, Nijmegen, Utrecht, Amsterdam en luchthaven Schiphol te vervallen. Het besluit van Schulz van Haegen is een domper voor de op handen zijnde opknapbeurt van het stationsgebied. Maar volgens Homan komt de herinrichting niet in gevaar door het verlies van de intercity verbindingen.

advertentie
advertentie