Trossen los bij Windemanneke

29 januari 2014 om 00:00 Nieuws

MAARN/EILAND VAN MAURIK - Terwijl de weermannen nachtvorst aankondigen, blikt Eric Pardon van Zeilschool Windemanneke vooruit naar het nieuwe watersportseizoen. ,,De eerste aanmeldingen voor zeillessen zijn al binnen. We zijn een echte jeugdzeilschool, waar ook de ouders hun kennis met lessen kunnen opfrissen."

door: Monique José Timmermans

Op het Eiland van Maurik vertrekken vanaf mei weer de eerste lesboten richting de plas. ,,Met de laser pico's - een leuke tweemans zeilboot voor de tieners - starten we in mei. De jongere kinderen komen in de optimisten vanaf juni aan de beurt." In vijf lessen van 2,5 uur leren zij de fijne kneepjes van de zeilkunst. ,,En daarvan raken ouders die vroeger wel gezeild hebben weer enthousiast. Zij doen dan mee met de zeillessen voor volwassenen."

Ter geruststelling, zij hoeven zich niet dubbel te vouwen in een optimist of laser pico. Pardon beschikt voor de zeillessen over kielboten en een klein kajuitzeiljacht. Zo kan de zeiler die lang niet aan het roer heeft gestaan, de meezeiler of degene die met een grotere zeilboot het water op wil, zijn zelfvertrouwen opvijzelen.

Theorie

De vaarkunst blijft echter niet beperkt tot het onder controle houden van de boot. ,,Ik heb zeven thema lesavonden voor volwassenen

ontwikkeld, die los van elkaar te volgen zijn. Onderwerpen zijn onder andere theorie voor het vaarbewijs of CWOII diploma, manoeuvreren op de motor, knopen, varen op ruim water met getijden of navigeren." Uiteraard is voor deze praktijkgerichte en inspirerende lessen de locatie ook het Eiland van Maurik.

De zeilactiviteiten zijn voor de voormalig docent lichamelijke opvoeding een mooi tegenwicht voor de management functie die hij nu heeft. De zeilschool is zijn hobby, waar hij zich met veel passie voor inzet. Plannen maken en onderhoud plegen in de winter en in de zomer het water op. ,,Mijn gezin geeft mij daarvoor de ruimte. Mijn dochters zeilen vaak mee."

Instructeurs

Hulp krijgt Pardon van zijn oud-leerlingen. ,,Na een aantal jaren zeilles beginnen zij zich te ontwikkelen richting instructeurschap. Zij assisteren bij de lessen aan de jongere kinderen, die dat prachtig vinden. Ik waardeer de inzet van de oud-leerlingen enorm en ik vind het leuk hen te coachen."

Doen!

Een ding is duidelijk: zeilen leer je door het te doen!  De leerlingen gebruiken de scheepjes van de zeilschool en varen een parcours of maken gezamenlijk een zeiltochtje. Ze worden begeleid door de instructeur vanuit een motorboot. Regelmatig haalt hij de groep bijeen om ervaringen te bespreken en om tips te geven.

Kijk voor alle informatie op de website www.zeilschoolwindemanneke.nl.

advertentie
advertentie