Voorlopig geen Heuvelrugstroom

28 januari 2014 om 00:00 Nieuws

HEUVELRUG - De coöperatie Heuvelrug Energie (Hé) gaat waarschijnlijk zelf geen energie leveren. Eerdere plannen om een plaatselijke gas- en elektriciteitsmaatschappij van de grond te tillen, lijken te ambitieus. Tegenvallers van buitenaf gooiden roet in het eten.

door Michiel Schaaij

Volgens voorzitter Theo Land uit Leersum is Heuvelrug Energie nog wel in gesprek met enkele marktpartijen. Maar na een aantal tegenvallers van buitenaf zijn hij en zijn mede-initiatiefnemers voorzichtig geworden. ,,We zijn nog wel aan het puzzelen, maar we willen geen verkeerde verwachtingen wekken", aldus Land. Hij denkt dat later dit jaar het definitieve besluit over plaatselijke gas- en stroomleverantie valt. Intussen onderzoekt Heuvelrug Energie ook naar mogelijkheden om zijn leden een collectief energiecontract aan te bieden. Of dat lukt, zal dit voorjaar al blijken.

Na de enthousiaste start van de coöperatie in 2012, zorgde het faillissement van de beoogde energieleverancier Trianel voor een flinke

domper. Naast Heuvelrug Energie betrokken tientallen andere lokale energiecoöperaties hun stroom en gas bij het Maastrichtse bedrijf. De toekomst van die decentrale, schone energie-initiatieven werd met het bankroet van Trianel uiterst onzeker. Overigens bleven de gevolgen van het Trianel-echec in Utrechtse Heuvelrug beperkt. Bij wethouder Bert Homan en de veertien andere klanten van Heuvelrug Energie bleven de kachel en het licht gewoon branden. Een nieuwe tegenvaller diende zich aan toen de Autoriteit Consument & Markt de constructie verbood, die de Heuvelrugcoöperatie voor de levering van energie had gekozen. Maar volgens Land zit Heuvelrug Energie niet met de handen in het haar. Naast het eventueel leveren van energie richt Hé zich ook op het bevorderen van lokale, duurzame energieprojecten. In zijn jaarplan blikt de coöperatie al vooruit naar het jaar 2035, als de hele gemeente Utrechtse Heuvelrug klimaatneutraal moet zijn. Om dat te bereiken en tegelijkertijd de energierekening betaalbaar te houden, moeten nog bergen werk worden verzet.

,,Duurzaam, betaalbaar en geworteld in de lokale samenleving", zo zag Land bij de aftrap van de coöperatie de toekomst voor zich. Ondanks de recente tegenvallers houdt Heuvelrug Energie die doelstelling overeind. Daartoe worden onder andere bespaartips opgesteld en energiecafé's georganiseerd. Ook denken leden van de coöperatie in werkgroepen onder andere na over het

zelf opwekken van duurzame energie.

advertentie
advertentie