27 januari 2014 om 00:00 Nieuws

Schaatstalenten Lars en Jort de Gans

HEUVELRUG/DRIEBERGEN – Dat in de gemeente Utrechtse Heuvelrug sporttalenten wonen is bekend. Maar dat er twee broers zijn die zich hebben toegelegd op schaatsen en daarbij opvallen met hun prestaties, is bijzonder. Lars (14) en Jort (9) de Gans uit Driebergen zijn met de tijden van hun persoonlijke records opgevallen.

door Jan Meijer

Lars de Gans bleek al snel over schaatstalent te beschikken en werd lid van SIV Zeist – Schaats en Inline-skate Vereniging Zeist. In enkele jaren tijd bracht hij zijn beste tijd op de 500 meter van ruim 54 seconden terug naar ruim 44 seconden. Voor broer Jort was de keuze om te gaan schaatsen dus wel logisch met een succesvolle broer als voorbeeld. En dat ook hij talent heeft blijkt uit zijn ontwikkelingen op de – vanwege zijn leeftijd – kortere afstanden 100, 300 en 500 meter. De club houdt de zogenaamde ganzentrofee bij - ‘die is naar ons genoemd’ – een ranglijst met de beste vorderingen op de 500 meter van het seizoen. Daar staat Jort momenteel tweede omdat hij zijn PR terugbracht van 1.08.61 naar 1.03.16.

,,Toen er ijs laag op de vijver bij het seminaripark ben ik eigenlijk pas echt gaan schaatsen. Ook een bezoek aan de 5 km kunstijsbaan van Biddinghuizen was heel bijzonder,’’ vertelt Jort. De beide schaatstalenten begonnen op ‘Zandstra’s’, schaatsen die nog worden ondergebonden, maar al snel werden die vervangen door hoge noren, nog geen klapschaatsen, maar het gaat al wel een stuk sneller daarop.

De schaatstechnieken worden bijgebracht door gediplomeerde trainers. Marcel, Engelien, Eelco en Bram hebben allen hun steentje bijgedragen aan de ontwikkeling van de beide broers. Van hen gaat vooral een stimulerende werking uit. Lars legt uit hoe de trainingen in elkaar zitten: ,,Er wordt gewerkt aan de schaatshouding: diep zitten, slag afmaken en overstappen in de bocht. Dat gebeurt vooral op het ijs van de kunstijsbaan De Vechtse banen in Utrecht. En dan ook nog droogtrainingen waarop we moeten lopen op de hakken en op de buiten- en binnenkant van de voeten om spierkracht in de benen te ontwikkelen. De duurtrainingen zijn erop gericht om te leren langdurig diep te zitten. Lars zou het liefst sprinter worden. Mark Tuitert is het grote voorbeeld voor Jort, ook al ziet hij meer de uitdaging van de langere afstanden.

Ook al is schaatsen schijnbaar een individuele sport, bij de schaatsclub in Zeist is men vooral met teamverband bezig. Dat is te merken op de ‘uitjes’ naar andere schaatsbanen zoals Thialf in Heerenveen, Deventer en Enschede. Dan wordt er eerst getraind en daarna in reguliere wedstrijden tegen andere clubs geschaatst. Jort de Gans is vastbesloten de top te halen en bezet in zijn leeftijdscategorie momenteel de elfde plaats op de wereldranglijst. ,,Ik vind andere takken van sport ook leuk en heb al een paar keer meegedaan aan de 3bergenloop, maar schaatsen is toch wel het leukste. Ik ga het inline-skaten ook proberen voor als er geen ijs is.’’ Lars is inmiddels ook gevallen voor de hockeysport. We zullen van beiden nog wel horen.

advertentie
advertentie