27 januari 2014 om 00:00 Nieuws

Koop voordelig en verkoop niet

Vorige week kwamen er twee vragen binnen over beeldende kunst. Eén kwam uit Overberg en luidde: ‘ik wil een aantal schilderijen verkopen, maar ik weet niet waar….’. Een inwoner uit Maarn vroeg het tegenovergestelde: ‘Ik wil kunst kopen en ik vraag mij af of dat voordelig is tijdens deze crisis’. Heel algemene vragen waar helaas geen eenduidig antwoord op te geven is. Het zou mooi zijn als de wensen van verkoper en koper overeenkwamen. Maar zo werkt het meestal niet.

Door Nicole van der Schaaf

De tweede vraag is makkelijk te beantwoorden: kunst kopen is, mede door de crisis, in het algemeen waanzinnig voordelig op dit moment. Er zijn echter wél enige beperkingen: het moet geen ‘waardevaste’ oude kunst betreffen en u moet niet kopen in een galerie of direct bij de kunstenaar. Dat mág natuurlijk wel, maar we hebben het nu over voordelig aankopen. Een galerie vraagt gemiddeld 40 tot 50% commissie van de werken die verkocht worden. De exposerende kunstenaar betaalt die procenten en dus kan die kunst nooit erg goedkoop zijn. Kopen op het atelier van de kunstenaar is leuk en leerzaam, maar meestal berekent de kunstenaar haar of zijn handelsprijs (minus een vriendenkorting) die ook geldt in de galerie. Stel dat u gewoon iets leuks aan de wand wilt of een object voor in de tuin en u hebt geen specifieke naam of periode in gedachten. Dan luidt het advies: bezoek een veiling in levenden lijve of kijk op de diverse online kunst- en antiekveilingen. U treft er beelden, schilderijen en andere kunstvoorwerpen voor bedragen tussen de 50,-- en 500,-- in overvloed.

Verkopers van kunst hebben het moeilijker en de eerste vraagsteller moet op dit moment alleen verkopen als dat dringend noodzakelijk is. Uitgezonderd oude kunst van ‘grote namen’, 19de eeuwse kunst met aantrekkelijke voorstellingen gemaakt door bekende kunstenaars, en de ‘moderne klassieken’, brengt kunst op dit moment maar heel weinig op.

Onder de moderne klassieken rekenen we o.a. de kunstenaars die in de 1ste helft van de vorige eeuw grote vernieuwingen in de kunst tot stand brachten. Maar ook de abstract expressionisten van kort na de 2de Wereldoorlog, b.v. de COBRA-schilders, vallen binnen deze categorie. Dit soort kunst is redelijk waardevast en dus verkoopbaar. Maar, een schrijnend voorbeeld van een slechte prijs voor kwalitatief goede en mooie kunst is de opbrengst van een monumentaal werk van een gerenommeerde kunstenaar uit Doorn – Henriëtte Alexander -. Haar schitterende wandkleed ‘Levenslijn’, in 1979 aangekocht door het Meander ziekenhuis De Lichtenberg voor 7.000 gulden, werd onlangs afgehamerd voor € 200,--.

Oorzaak en tip met voorkennis: De Meander ziekenhuizen in Amersfoort kregen een nieuw onderkomen. Groots, overweldigend en functioneel is het nieuwe gebouw aan de Maatweg. Maar voor kunst aan de wand is geen plaats meer en bovendien achtte men het onhygiënische stofnesten. De Stichting Meander Kunst beheerde een slordige 350 kunstwerken in de oude situatie; al die werken verhuisden inmiddels naar de veiling om in de komende maanden onder de hamer te komen. Kunstkopers sla dus uw slag; ruime keus en veel leuke werken. Kijk op de site van: www.veilinghuispeerdeman.nl

Re: kunstenvliegwerk@kpnmail.nl

advertentie
advertentie