Burgemeester wil geen 'loktieners'

17 januari 2014 om 00:00 Nieuws

HEUVELRUG - Er komen geen loktieners om Heuvelrugjongeren op alcoholgebruik te betrappen. Dat zegt burgemeester Frits Naafs, in een reactie op de landelijke commotie over de inzet van minderjarigen bij alcoholcontroles.

Sinds 1 januari zijn alcoholische dranken taboe voor jongeren onder 18 jaar. De gemeente Utrecht zette sindsdien stagiairs van een mbo-opleiding in om dat verbod te handhaven. Maar Naafs ziet niets in die Utrechtse aanpak. ,,Als je binnen twee weken na ingang van het drankverbod er loktieners op uitstuurt, dan begin je al met wantrouwen."

Naafs zet daarom liever een buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) van de gemeente in voor controles in de horeca en sportkantines. Bovendien wordt dit voorjaar in samenwerking met de gemeente Wijk bij Duurstede een extra boa ingehuurd om de handhavingscapaciteit te vergroten. Overigens krijgen alle ouders in Utrechtse Heuvelrug binnenkort een brief van Naafs. Onder het motto ,,mag ik het even met u over de nieuwe drankwet hebben?" wil de burgemeester de consequenties van de nieuwe regels onder de aandacht brengen. Volgens Naafs is de kern van zijn boodschap: ,,We houden geen razzia's op straat, maar wie onder invloed van alcohol overlast veroorzaakt, is de sjaak."

Verder vindt Naafs dat het thuisgebruik van alcohol geen verantwoordelijkheid van de gemeente is. ,,Wat er achter de voordeur gebeurt, is aan de ouders zelf."

advertentie
advertentie