14 januari 2014 om 00:00 Nieuws

Oranjevereniging bestaat 40 jaar

DRIEBERGEN - Het belangrijkste dorpsfeest in Driebergen-Rijsenburg is al heel lang de viering van Koninginnedag, die sinds de troonswisseling natuurlijk met Koningsdag wordt aangeduid. Al veertig jaar wordt dit dorpsfeest georganiseerd door de Oranjevereniging Driebergen-Rijsenburg. In februari 1974 is deze vereniging speciaal voor dit doel opgericht en heeft sindsdien alle uiteenlopende Oranje-activiteiten weten te bundelen tot een alom gewaardeerd festijn. Hans den Hartog, de huidige voorzitter, en Jaap Tigelaar die al heel veel jaren bestuurslid is, vertellen over de geschiedenis van de jubilerende Oranjevereniging.

door Jan de Beer

Hoewel die geschiedenis in 1974 begon, waren er voor die tijd natuurlijk ook al Oranjefeesten in Driebergen-Rijsenburg. Het boek 'Goeie lieve tijd' van de Driebergse dorpshistoricus Jan Heemstra bevat tal van lezenswaardige anekdotes hierover. De zeer diverse festiviteiten werden toen op touw gezet door feestcomités, buurtverenigingen en de fameuze Verfraaiingsvereniging, de voorloper van de huidige VVV. Vanaf midden jaren '60 klonk echter steeds luider een pleidooi om de mengelmoes van Oranje-activiteiten te bundelen door het oprichten van een heuse Oranjevereniging. Maar het duurde nog tot 1974 voor het zover was. De oprichting vond plaats in de IVA-zaal, een locatie die evenals het Paulushuis enige tijd een belangrijke functie vervulde voor het dansvertier bij de Oranje-manifestaties.

,,Al vanaf het begin van onze vereniging waren er activiteiten die nog jaren zijn voortgezet”, vertelt Jaap Tigelaar. De aubade bij Sparrendaal met kindergezang onder begeleiding van Aurora is hier een voorbeeld van, maar ook de lampionoptocht, het Concours Hippique van de Bosruiters, de feestavond voor ouderen in Sparrenheide, de shows met antieke automobielen en de jeugdspelen op het Seminarieterrein. Toen de Rijsenburgse winkeliers in de jaren '80 startten met het organiseren van een jaarmarkt op het Kerkplein, kwam daar nog een belangrijke activiteit bij. Deze 'Oranje-braderie' ontwikkelde zich zodanig dat het accent van het dorpsfeest enigszins naar de Rijsenburgse kant van het dorp ging verschuiven. Dat had vooral ook te maken met de 'vrijmarkt' in de straten rond het Kerkplein, die in de loop der jaren tot een enorme publiekstrekker uitgroeide. ,,Het was aanvankelijk alleen een markt voor kinderen die op kleedjes spullen hadden uitgestald om te verkopen”, zegt Hans den Hartog. ,,Dat heeft zich met muziek en terrassen steeds meer uitgebreid, maar belangrijk is dat het een niet-commerciële markt blijft, want het gaat om de sfeer.“

Volgens de twee bestuursleden is de hoofdzaak van het Oranjefeest dat er laagdrempelige gezelligheid heerst met veel vermaak voor kinderen. De traditionele aubade zal volgens hen dan ook altijd een vast onderdeel blijven. ,,Het is een mooie start van de dag”, zeggen ze. ,,Met vaderlandse liedjes, een toespraakje van de burgemeester, een traktatie voor de kinderen en het oplaten van ballonnen.” Om die reden wordt ook altijd voor uiteenlopende kinderattracties gezorgd. ,,We willen het traditionele vasthouden, maar zoeken ook voortdurend naar nieuwe vormen. Het is een echt buitenfeest en we proberen meerdere dorpsinitiatieven zoveel mogelijk aan elkaar te knopen.” Volgens Den Hartog en Tigelaar zijn de vele vrijwilligers die bij de Oranjevereniging actief zijn, hierbij van cruciaal belang. ,,Zonder die vrijwilligers kunnen wij niet functioneren, zij verrichten de hele dag hand-en-spandiensten, maar zijn ook al in de nacht voorafgaand aan het feest volop in touw. Er moeten dan bijvoorbeeld hekken worden geplaatst, feestterreinen moeten bewaakt worden en allerlei zaken dienen voorbereid te worden zodat de dag soepel verloopt.” Meerdere Driebergse verenigingen hebben in de loop der jaren op die manier assistentie verleend, zoals de Scouting, de Pink Panthers en FC Driebergen.

Vooral bij de organisatie van de vrijmarkt, die na Utrecht de grootste in deze regio is, kan de hulp van vrijwilligers niet gemist worden. Dat begint al ruim van tevoren als de standplaatsen verdeeld worden. Het gaat in totaal om zeshonderd plekken van drie meter breed. Op een speciale dag in hotel De Bergse Bossen kunnen hiervoor nummertjes getrokken worden. De belangstelling hiervoor is altijd gigantisch, reeds in de ochtenduren staat er een lange rij mensen te wachten. In de dagen voor het Oranjefestijn worden de zeshonderd plekken met 'tijdelijke' verf afgetekend in de verschillende straten. ,,Dat is een enorm karwei”, zeggen de twee bestuursleden. Maar dat geldt ook voor allerlei andere zaken, zoals de vergunningaanvragen, die geregeld moeten worden. Reeds in september worden de eerste vergaderingen belegd voor de programmering van het Oranjefeest, die door meerdere planningsbijeenkomsten gevolgd worden en tenslotte uitmonden in de huis-aan-huis verspreiding van het bekende programmaboekje. Al veertig jaar zorgt de Oranjevereniging op deze wijze voor een kleurrijk boeket festiviteiten aan het eind van april.

Gisteravond werd met vele vrijwilligers aan dit jubileum feestelijk aandacht besteed in de Bergse Bossen. Daarbij vond een opmerkelijke gebeurtenis plaats. Tot zijn grote verrassing kreeg Jaap Tigelaar, vanwege zijn jarenlange inzet, de Marinus van Zon-onderscheiding uitgereikt door Hans van Vugt. Een zeer verdiende geste van het Marinus van Zon-comité, waarmee natuurlijk ook de gehele jubilerende Oranjevereniging terecht in het zonnetje is gezet.

advertentie
advertentie