Ingezonden brief: 'Prakke en zijn trucs'

14 januari 2014 om 00:00 Nieuws

Belangstellend heb ik de brief in De Kaap/Stichtse Courant van D66-lijsttrekker Hugo Prakke gelezen. Hij schreef die naar aanleiding van mijn kritiek op de verlenging van de proef met de zondagsopenstelling. Hij verdraait mijn woorden en doet alsof hij me uitgenodigd heeft een kop koffie met hem te drinken. En dat ik daar niet op in ga. Dit klopt niet. Zo'n uitnodiging heb ik nooit van hem ontvangen. Pas in de krant van 9 januari vernam ik het voor het eerst. Wat Prakke doet, is een handig trucje om mij zwart af te kunnen schilderen. Foei!

De D66-leider probeert de bevolking in te prenten dat de zondagsopenstelling een succes is. Feit is dat de meeste winkels niet opengaan. Is dat een succes? Feit is ook dat uit de eerste peiling blijkt dat slechts 35 procent van de inwoners aangaven dat de winkels - of alleen de supers - na afloop van de proef alle zondagen open zouden moeten blijven. Slechts 17 procent van de winkeliers wil dat de winkels - of alleen de supers - alle zondagen open mogen. Zestig procent van de winkeliers wil de winkels op zondag juist dicht. Deze cijfers zijn voor iedereen te controleren en na te rekenen op heuvelrug.nl.

Die uitslag rechtvaardigt daarom op geen enkele wijze een verlenging. Het getuigt niet van politieke wijsheid om desondanks een fors deel van de bevolking tegen de haren in te strijken. Er zijn zowel voor als tegen openstelling goede argumenten te bedenken, maar als je als politiek een peiling organiseert, moet je ook naar de uitslag daarvan luisteren. Bij de uitslag paste een genuanceerde oplossing. Wat D66 en VVD doen, is het doordrammen van de wekelijkse openstelling ter wille van enkele supermarkten. Ze vereenzelvigen zich uitsluitend met hun belang. Ze wekken daarmee de indruk aan vriendjespolitiek te doen. Of erger! Immers: wiens brood men eet, diens woord men spreekt.

Onze vorm van democratie heeft alleen zin als politici zorgvuldig en integer te werk gaan. Politici dienen daarbij zelfs de schijn van corruptie te vermijden. Als D66 en VVD een peiling organiseren en vervolgens weigeren daarnaar te luisteren en zelfs proberen de bevolking te misleiden, dan is er van integriteit beslist geen sprake.

Prakke schrijft alsof hij de redelijkheid zelve is. Hij praat met iedereen, drinkt blijkbaar koffie met voor- en tegenstanders. Het klinkt allemaal heel sympathiek. Hij is voorstander 'van de vrijheid voor winkeliers en ondernemers om zelf en met elkaar te bepalen wat hun openingstijden zijn.' Uit de eerste peiling is het antwoord duidelijk geworden, maar D66 drinkt blijkbaar alleen koffie voor de schijn. Wat nu bij de laatste peiling? Als blijkt dat er onder de winkeliers geen meerderheid is voor wekelijkse openstelling, stemt Prakke dan met zijn fractie tegen?

Laat Prakke die vraag maar eens in deze krant beantwoorden. Ik heb liever dat hij dat doet, in plaats van zo'n zogenaamde uitnodiging voor een kop koffie. Van dat soort gemene politieke trucjes ben ik niet gediend. Wat is dit, Doortrapt 66?

Marco Books

advertentie
advertentie