Meer goedkope huurhuizen

13 januari 2014 om 00:00 Nieuws

HEUVELRUG - Het verplichte percentage sociale woningbouw in de Heuvelrugdorpen gaat omhoog van 30 naar 35 procent. Dat blijkt uit de prestatie-afspraken die de gemeente met drie woningcorporaties heeft gemaakt.

door Michiel Schaaij

Utrechtse Heuvelrug mikt de komende zes jaar op de bouw van 1000 nieuwe woningen. Minstens 35 procent daarvan moet in de sector sociale huur of sociale koop passen. In het beleidsprogramma van het huidige college werd eerder nog een quotum van 30 procent sociale vastgelegd. Volgens wethouder Tim Verhoef (Groen Links/PvdA) blijkt uit een toekomstanalyse van de bevolkingsopbouw, dat het percentage omhoog moet. ,,Bovendien moeten we aanzienlijk meer gaan bouwen voor mensen in de categorie midden-inkomens”, aldus Verhoef. De sociale huurgrens ligt momenteel op bijna 700 euro per maand, voor sociale koopwoningen geldt een grens van ruim 181 duizend euro.

In de loop van dit jaar wil Verhoef de verdelingsregels voor woonruimte aanscherpen om de doorstroming te bevorderen. Daarbij krijgen ook tijdelijk woningzoekenden aandacht. Bovendien is er hoop voor Heuvelruggers die tot dusver buiten de boot vallen. Sommige woningzoekenden hebben een knellend probleem, maar komen formeel niet in aanmerking voor de status ‘urgent’. Verder start de gemeente binnenkort met een proef om mantelzorgers van buiten Utrechtse Heuvelrug met voorrang een sociale huurwoning toe te wijzen. Zo kunnen elders in het land woonachtige kinderen dichtbij hun zorgbehoevende ouders gaan wonen.

De drie lokale woningcorporaties garanderen voor de komende college-periode een kernvoorraad van 4100 sociale huurwoningen. Het grootste deel - minimaal 3300 - komt voor rekening van Heuvelrug Wonen. Deze huurhuizen staan in Doorn, Driebergen-Rijsenburg en Leersum. Voor de woningbouwvereniging Amerongen en de woningbouwvereniging Maarn ligt dat aantal op respectievelijk 500 en 300. Dat zijn ruwweg de huidige aantallen. Verhoef gaat er vanuit de sociale huisvesters zich aan de afspraak zullen houden. Mochten corporaties van buiten Utrechtse Heuvelrug woningen afstoten, dan wil de wethouder zich inspannen om de betreffende huurhuizen en complexen bij één van de drie Heuvelrugcorporaties onder te brengen.

advertentie
advertentie